Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysi za dużo u mnie na blogu nie było, ale czas właśnie na nie i ich klasyczne wydanie, czyli z chrupką, która przeniesie Wasze kubki smakowe do nieba :)
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2774
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1303
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 754
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 102
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2774
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1303
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 754
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 102
Składniki
Najpierw przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotujemy chrupkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i posiekane masło. Zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Sprawdzamy czy ciasto parzone przestygło, jeżeli tak to wbijamy po kolei jajka i mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy piękne ptysie. Na każdy ptyś nakładamy okrągły krążek chrupki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i odkrajamy czubek. W rondelku zagotowujemy śmietankę z laską wanilii i wyciągniętymi ziarnami. Studzimy, dodajemy cukier puder, mascarpone i ubijamy na krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i uzupełniamy nasze ptysie :) Smacznego