Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetestuj ten prosty przepis na ptysie z kremem cytrynowym, a szybko przekonasz sie, jak łatwo można zrobić ten wyjątkowo smaczny deser. Efekt jest godny najlepszych cukierni i wręcz gwarantuje zachwyty wszystkich gości. Pamiętaj jednak, aby zrobić większą porcję, bo ptysie znikają ze stołu błyskawicznie.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 53
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1605
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 53
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1605
Składniki
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłóż papierem do pieczenia dwie blaszki.
W garnku umieść wodę i masło i podgrzej, do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, do momentu, aż masa będzie się odklejać od ścianek naczynia, a ciasto będzie szkliste. Gotowe ciasto przełóż do misy miksera i pozostaw na około 5-10 minut, by lekko przestygło. Po tym czasie zacznij miksować masę, dodając pojedynczo jajka, za każdym razem mieszając, aż do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto w swojej konsystencji powinno przypominać gęstą śmietanę i łatwo przechodzić przez tylkę. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Jeśli nie posiadasz takiego gadżetu, ciasto możesz wykładać na papier łyżką. Pamiętaj jednak, by pozostawić między porcjami ciasta sporo miejsca, bowiem potroi ono swoją objętość w trakcie pieczenia.
Piecz ptysie około 30 minut, aż przybiorą złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu ostudź je na metalowej kratce. By odprowadzić nadmiar pary z ptysiów, na dnie zrób malutką dziurkę.
W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu wymieszaj śmietanę razem z cukrem pudrem i mascarpone i ubij na sztywno. Na końcu dodaj lemon curd i delikatnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz użyć soku i skórki z cytryny.
Zimne ciastka przetnij na dwie części. Nałóż masę do rękawa cukierniczego i na spodnią część ptysi wyciśnij sporą porcję kremu. Nakryj krem wierzchnią częścią ptysia. Przed podaniem oprósz ciastka cukrem pudrem.