Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetestuj ten prosty przepis na ptysie z kremem cytrynowym, a szybko przekonasz sie, jak łatwo można zrobić ten wyjątkowo smaczny deser. Efekt jest godny najlepszych cukierni i wręcz gwarantuje zachwyty wszystkich gości. Pamiętaj jednak, aby zrobić większą porcję, bo ptysie znikają ze stołu błyskawicznie.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666355
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 144
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 707
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5820
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1003
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 273
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666355
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 144
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 707
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5820
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1003
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 273
Składniki
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłóż papierem do pieczenia dwie blaszki.
W garnku umieść wodę i masło i podgrzej, do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, do momentu, aż masa będzie się odklejać od ścianek naczynia, a ciasto będzie szkliste. Gotowe ciasto przełóż do misy miksera i pozostaw na około 5-10 minut, by lekko przestygło. Po tym czasie zacznij miksować masę, dodając pojedynczo jajka, za każdym razem mieszając, aż do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto w swojej konsystencji powinno przypominać gęstą śmietanę i łatwo przechodzić przez tylkę. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Jeśli nie posiadasz takiego gadżetu, ciasto możesz wykładać na papier łyżką. Pamiętaj jednak, by pozostawić między porcjami ciasta sporo miejsca, bowiem potroi ono swoją objętość w trakcie pieczenia.
Piecz ptysie około 30 minut, aż przybiorą złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu ostudź je na metalowej kratce. By odprowadzić nadmiar pary z ptysiów, na dnie zrób malutką dziurkę.
W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu wymieszaj śmietanę razem z cukrem pudrem i mascarpone i ubij na sztywno. Na końcu dodaj lemon curd i delikatnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz użyć soku i skórki z cytryny.
Zimne ciastka przetnij na dwie części. Nałóż masę do rękawa cukierniczego i na spodnią część ptysi wyciśnij sporą porcję kremu. Nakryj krem wierzchnią częścią ptysia. Przed podaniem oprósz ciastka cukrem pudrem.