Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z kremem malinowym

Ptysie z kremem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 219

W tym tygodniu stawiam na słodkości :) Zapraszam na przepyszne ptysie z maślano-budyniowmy kremem malinowym, który zachwyci zarówno kolorem jak i smakiem. Takie ptysie sprawdzą się idealnie na wszystkich domowych przyjęciach. Spróbujcie sami :)

Składniki

  • CIASTO
  • Woda 250 ml.
  • Masło 125 g.
  • Mąką pszenna 1 szklanka
  • Jajka 4 szt.
  • Sól
  • KREM MALINOWY
  • Kisiel malinowy 1 szt.
  • Mąka krupczatka 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Mleko 1 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Cukier 2-3 łyżki
  • Żółtka 2 szt.
  • Masło 200 g.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO
    W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę pszenną z solą energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Chwile pogotować, do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do wystygnięcia.

    Zimne ciasto parzone przełożyć do miksera i ucierać z jajkami (jajka wbijać jedno po drugim), aż powstanie jednolita masa.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć gotowe ciasto. Ja kładę małe porcje za pomocą łyżki w sporych odległościach. Piec w temp. 200-180 stopni przez około 20-30 min. Po upieczeniu wystudzić.


  2. KREM MALINOWY
    1 szklankę mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka roztrzepać kisiel malinowy, mąkę krupczatkę i ziemniaczaną (opcjonalnie). Tak wymieszane mąki wlać na gotujące się mleko mocno roztrzepując, aby nie powstały grudki. Całość gotować przez ok. 5 min. cały czas mieszając. Ugotowany budyń zostawić do wystygnięcia.

    Miękkie masło zmiksować, a następnie dodać stopniowo zimny budyń i żółtka. Ucierać do powstania aksamitnego kremu.


  3. PRZEŁOŻENIE
    Zimne ptysie przekroić wzdłuż i przełożyć malinowym kremem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń