Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z kremem śmietankowym

Ptysie z kremem śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 812

Ptysie z delikatnym, śmietankowym kremem to coś, czemu nikt nie jest w stanie się oprzeć... Musicie koniecznie przetestować przepis. Jestem pewna, że nie pożałujecie ;) *UWAGA Wszystkie składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250ml

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka zimnej wody
  • 50g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ptysie z kremem śmietankowym

Przygotowanie

  1. CIASTO PTYSIOWE:
    Masło kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści

  2. Do rondelka z masłem wlewamy wodę i podgrzewamy do zagotowania, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.

  3. Energicznie mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Mieszamy do momentu gdy ciasto będzie odklejało się od ścianek garnka.
    Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  4. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy koła o średnicy około 3 cm.
    Postarajmy się zachować odległość między kołami, ponieważ w piekarniku sporo urosną.

  6. Ptysie pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*.
    Powinny dość mocno zwiększyć objętość i być lekko zarumienione.

  7. Gotowe ptysie zdejmujemy z blachy i zostawiamy do wystudzenia

  8. KREM ŚMIETANKOWY:
    mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder przekładamy do misy miksera i miksujemy całość na wysokich obrotach aż krem będzie sztywny.

  9. Wystudzone ptysie przekrawamy w poziomie na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy dół ptysia. Przykrywamy górną częścią i gotowe! :)

    * Dla urozmaicenia i zaskoczenia gości, świetnym pomysłem będzie ''schowanie'' maliny w środku ptysia. W ten sposób uzyskamy przełamanie słodkiego kremu lekko kwaśną maliną. Będzie to też świetny pomysł dla osób które nie przepadają za słodkimi deserami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 03 maja Bardzo apetyczne te ptysie. Gratuluję :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń