Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie z delikatnym, śmietankowym kremem to coś, czemu nikt nie jest w stanie się oprzeć... Musicie koniecznie przetestować przepis. Jestem pewna, że nie pożałujecie ;) *UWAGA Wszystkie składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250ml
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
CIASTO PTYSIOWE: Masło kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści
Do rondelka z masłem wlewamy wodę i podgrzewamy do zagotowania, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.
Energicznie mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Mieszamy do momentu gdy ciasto będzie odklejało się od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy koła o średnicy około 3 cm. Postarajmy się zachować odległość między kołami, ponieważ w piekarniku sporo urosną.
Ptysie pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. Powinny dość mocno zwiększyć objętość i być lekko zarumienione.
Gotowe ptysie zdejmujemy z blachy i zostawiamy do wystudzenia
KREM ŚMIETANKOWY: mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder przekładamy do misy miksera i miksujemy całość na wysokich obrotach aż krem będzie sztywny.
Wystudzone ptysie przekrawamy w poziomie na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy dół ptysia. Przykrywamy górną częścią i gotowe! :) * Dla urozmaicenia i zaskoczenia gości, świetnym pomysłem będzie ''schowanie'' maliny w środku ptysia. W ten sposób uzyskamy przełamanie słodkiego kremu lekko kwaśną maliną. Będzie to też świetny pomysł dla osób które nie przepadają za słodkimi deserami.