Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie z kremem, bitą śmietaną, masą jajeczną. Wszystkie są przepyszne. Forma podania również jest ważna. Delikatne ciasto parzone w kształcie łabędzi.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10854
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1178
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11624
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 779
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10854
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1178
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11624
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 779
Składniki
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie). W takiej samej ilości, co okrągłe porcje ciasta wyciskamy haczyki, posłużą nam za głowę i szyję łabędzi. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Krem: Żółtka, mąki rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu. Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć na pół (skrzydła). Górną warstwę przekroić wzdłuż. Kremem przełożyć ptysie. Na nim położyć skrzydła. Z przodu wbić szyję. Całość posypać cukrem pudrem.