Do góry

Desery Przepis na:

Ptysiowe łabędzie

Ptysiowe łabędzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 315

Ptysie z kremem, bitą śmietaną, masą jajeczną. Wszystkie są przepyszne. Forma podania również jest ważna. Delikatne ciasto parzone w kształcie łabędzi.

Składniki

  • Składniki na ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jaja
  • Składniki na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200g masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić.

    Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie).

    W takiej samej ilości, co okrągłe porcje ciasta wyciskamy haczyki, posłużą nam za głowę i szyję łabędzi.

    Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

  2. Krem: Żółtka, mąki rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Wystudzić.

    Masło utrzeć na puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu.


    Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć na pół (skrzydła). Górną warstwę przekroić wzdłuż.
    Kremem przełożyć ptysie. Na nim położyć skrzydła. Z przodu wbić szyję. Całość posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń