Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i zdrowy, jesienny deser - pudding z nasion chia z dodatkiem pure z dynia
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 90
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 70
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 202
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 90
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 70
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 202
Składniki
Jeżeli nie macie gotowego pure z dyni to bardzo łatwo je przygotować. Wydrążoną dynię trzeba upiec w piekarniku do miękkości ( w zależności od rodzaju dyni może to potrwać od 30 minut do godziny) i potem zmiksować. Nadwyżkę można wykorzystać do ciast, placuszków, sosów.
Pure z dyni, mleko, miód, przyprawy zmiksować. Dodać nasiona chia i odstawić na co najmniej pół godziny żeby napęczniały. Przełożyć do miseczek albo szklanek (z podanych proporcji wyjdą 2 porcje) . Można podawać z orzechami albo świeżymi sezonowymi owocami (gruszki, jabłka).