Do góry

Desery Przepis na:

Pudding dyniowy z mlekiem kokosowym.

Pudding dyniowy z mlekiem kokosowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 105

Dodano:

Odsłon: 122

Pudding dyniowy to propozycja na szybkie śniadanie na słodko albo na przepyszny deser. O właściwościach dyni wspominałem już przy okazji zupy z dyni. Dlatego dziś chciałem wytłumaczyć dlaczego do tego dania wybrałem też mleko kokosowe. Jak większość z nas wie, mleko kokosowe jest to bardzo popularny dodatek w kuchniach krajach azjatyckich. Jednak zyskuje ono coraz więcej popularności w Europie zwłaszcza wśród zwolenników zdrowego odżywiania. A to dlaczego ? Ponieważ mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników. Takich jak: mangan, miedź, fosfor, magnez, selen i żelazo. Nieco mniej zawiera także: witamin z grupy B, witaminy C, i kwasu foliowego. Więc też uważam, że powinniśmy uwzględnić je w naszym codziennym menu.

Składniki

  • Dynia 300 g
  • Ryż 150 g
  • Mleko kokosowe 200 mil
  • Cukier 2 łyżki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Woda 100 ml
  • Sól do smaku
  • Cynamon do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pudding dyniowego jest proste i szybkie. Dynię kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie dodając do niej cukier. Następnie wlewamy 50 ml wody i dodajemy sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy aż dynia zmięknie. Po tym czasie przekładamy wszystko do miseczki a na tą samą patelnie wrzucamy ryż. Dolewamy do niego resztę wody i mleko kokosowe oraz dodajemy szczyptę soli. Gotujemy go na miękko do momentu aż ” wpije ” cały płyn. Jeżeli nasz ryż już jest gotowy to dodajemy do niego naszą dynie, wszystko mieszamy i w razie konieczności przyprawiamy jeszcze cukrem. Gotowe. Pudding dyniowy podajemy oprószony cynamonem. Smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń