Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki ryż, pod nim kryje się kontrastujący sos z wiśni, kwaśny smak owoców dodaje charakteru. Posypany płatkami migdałów staje się prawdziwym przysmakiem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4031
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415822
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2705
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4031
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415822
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2705
Składniki
Ryż wsypać do rondelka, dolać do niego mleko oraz mleko skondensowane. Dodać amaretto lub ekstrakt. Doprowadzić do zagotowania, często mieszając. Zdjąć z palnika i zostawić po przykryciem na 10 minut. W tym czasie przygotować wiśnie. Do rondelka wsypać wydrylowane wiśnie. Dodać cukier, gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do wiśni, energicznie wymieszać. Na dno pucharków rozlać wiśnie. Ryż krótko zblendować (naprawdę krótko, mają być widoczne kawałki ryżu). Rozłożyć ryż na wiśniach i chwilkę poczekać, ryż zgęstnieje. Posypać każdą porcję płatkami migdałów. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu.