Do góry

Desery Przepis na:

Pudding ryżowy z wiśniami

Pudding ryżowy z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 189

Słodki ryż, pod nim kryje się kontrastujący sos z wiśni, kwaśny smak owoców dodaje charakteru. Posypany płatkami migdałów staje się prawdziwym przysmakiem.

Składniki

  • 250 g (ok. 1,5 szklanki) ugotowanego ryżu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • łyżka amaretto lub ekstraktu waniliowego
  • Wiśnie:
  • 100 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • + płatki migdałów
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pudding ryżowy z wiśniami

Przygotowanie

  1. Ryż wsypać do rondelka, dolać do niego mleko oraz mleko skondensowane. Dodać amaretto lub ekstrakt. Doprowadzić do zagotowania, często mieszając. Zdjąć z palnika i zostawić po przykryciem na 10 minut. W tym czasie przygotować wiśnie.
    Do rondelka wsypać wydrylowane wiśnie. Dodać cukier, gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do wiśni, energicznie wymieszać. Na dno pucharków rozlać wiśnie. Ryż krótko zblendować (naprawdę krótko, mają być widoczne kawałki ryżu). Rozłożyć ryż na wiśniach i chwilkę poczekać, ryż zgęstnieje. Posypać każdą porcję płatkami migdałów. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń