Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. Wyjątkowo puszysty, kremowy, z wyrazistą nutą karmelu, przyciąga intensywnym aromatem i delikatną. Idealny na wyjątkową okazję lub jako codzienna słodka przyjemność. Pudding toffi można podać z rozpuszczoną czekoladą i orzechami, które dodadzą mu chrupkości. To szybki i prosty w przygotowaniu deser, który doskonale odnajdzie się na każdą okazję.
Garnek, miska, forma do puddingu
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 691
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 388
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 109
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 68
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 44
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 691
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 388
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 109
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 68
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 44
Składniki
W mniejszym garnku podgrzej cukier na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż całkowicie się rozpuści i nabierze złotobrązowego koloru. Uważaj, by nie przypalić cukru, bo karmel stanie się gorzki.
Gdy karmel uzyska odpowiedni kolor, dodaj masło i wymieszaj.
Do gorącego karmelu powoli wlej mleko oraz śmietankę. Mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Ważne jest, aby karmel rozpuścił się na gładko.
Podgrzewaj na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do zbyt wysokiej temperatury. Najlepiej jest podgrzewać na średnim lub nawet małym ogniu.
W miseczce rozpuść mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnego mleka lub wody.
Dodaj mieszankę z mąką do gorącego płynu w garnku, cały czas mieszając.
Gotuj przez kilka minut, aż masa zgęstnieje, ale nie dopuść do jej wrzenia.
Dodaj brązowy cukier, sól i wanilię, dokładnie mieszając.
Gotuj jeszcze przez 1-2 minuty, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą.
Gotowy pudding przelej do miseczek lub szklanek i pozostaw do przestygnięcia.
Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by deser dobrze stężał.
Przed podaniem możesz udekoruj pudding bitą śmietaną, kawałkami toffi, posypać solą morską lub pokruszonymi orzechami.