Do góry

Desery Przepis na:

pulchniutkie pierniczki z karmelem

pulchniutkie pierniczki z karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 20164

Przepyszne, miękko - kruche już od pierwszych chwil. Porcja na około 200 - 230 sztuk.

Składniki

  • 800 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej), 3 jaja (M)
  • 0,5 szklanki cukru, 2 szczypty soli
  • 0,5 szklanki płynnego miodu (użyłam lipowego), 125 gramów masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody, 1 paczuszka przyprawy do pierników ( użyłam 40 gramowej mieszanki z Dr. Oetkera)
  • karmel ( 3 kopiaste łyżki cukru + 2 łyżki zimnej wody)
  • ulubione przystrojenie (u mnie najzwyklejszy lukier cytrynowy)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzewamy miód z margaryną lub masłem, mieszamy na malutkim gazie do rozpuszczenia tłuszczu i połączenia składników, zestawiamy z ognia i od razu wsypujemy przyprawę do pierników, mieszamy energicznie by nie pozostały grudki.
    Na malutkiej patelni mieszamy wodę z cukrem, włączamy gaz (mały) i podgrzewamy dopóki masa nie zgęstnieje i lekko nie zbrązowieje.
    Kiedy to się stanie, jednym ruchem wlewamy karmel do jeszcze gorącej(!) masy piernikowej i energicznie mieszamy. Miksturę studzimy często mieszając, aby na dnie nie zrobił się zastały osad.

    3 żółtka miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach do uzyskania jasnej piany, potem wlewamy śmietanę i krótko miksujemy, tym razem na średnich obrotach.
    3 białka ubijamy na sztywną pianę.

    Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy mieszankę piernikową, powiększamy zagłębienie i wlewamy ostrożnie pianę z żółtek oraz pianę z białek, zagniatamy ciasto (może zostać lekko klejące).
    Ciasto wkładamy do omączonej miski, wierzch posypujemy mąką i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
    UWAGA: Ciasto najlepiej wyjąć około 2 - 3 godzin z lodówki przed wałkowaniem by się ogrzało i nabrało miękkości.

    Następnie ciasto dzielimy na 4 - 6 części lub nawet więcej, gdyż łatwiej będzie nam się ugniatało i wałkowało niewielkie kawałki.
    Każdą z nich przed wałkowaniem ugniatamy ciepłymi dłońmi by się zrobiła bardziej elastyczna, a potem wałkujemy na grubość około 0,7 mm, wykrawamy pierniczki (praktycznie nie podsypywałam blatu, pierniczki odlepiały się nie tracąc swojego kształtu).
    Pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach (urosną).
    Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 8 minut (ważne), nie dłużej, gdyż pierniczki będą dłużej miękły(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta.

    Dowolnie dekorujemy.

    Zamykamy w szczelnym pudełeczku lub puszce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 grudnia 2015 Ewulka, na blogu mam dokładne zdjęcia co i jak, zapraszam, nie będzie niejasności

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 09 grudnia 2015 Ewaaa mam małe pytanie - co z tymi przyprawami do piernika, raz piszesz żeby dodać do miodu z masłem, a drugi raz do mąki - generalnie to chyba dałabym do miodu od razu wtedy zapach byłby intensywniejszy - ale pierniczki wyglądają pysznie - w weekend będę robić :-)) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń