Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 4373
Dodano: 11.06.2013
Odsłon: 80607
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia.
Kolejne składniki, które mają trafić do makutry to olej i woda. Mieszamy ciasto dokładnie na gładką masę i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki pszennej.
Blaszkę prostokątną lub tortownicę wypełniamy ciastem na przemian z pomocą łyżki lub chochelki. Jeżeli wylewać będziemy ciasto na środek wysmarowanej masłem blaszki uzyskamy ciasto podobne do zebry. Nie bójmy się jednak artystycznie zaszaleć tworząc własne dzieła sztuki, eksperymentując z mniej lub bardziej symetrycznym wypełnieniem blaszki ciastem.
Jedno jest pewne: ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i tutaj lepiej nie eksperymentować.
Pod wpisem link do innych pysznych ciast - w tym prostego i pysznego sernika krakowskiego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

bozkap 12 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
proszę podać ilość cukru bo przepis jest niepełny :)18 Kto głosował? | Odpowiedz

srk76 12 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Opłacało nam się pojechać do rodziców na kawę.3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Proste i jednocześnie smakowite , takie najczęściej robię :)25 Kto głosował? | Odpowiedz