Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto

Puszyste ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3862

Dodano:

Odsłon: 78090

Delikatne i puszyste ciasto o ciekawej strukturze i artystycznej kolorystyce urzekło nas swoim smakiem i wyglądem.

Składniki

  • mąka pszenna - 2 i pół szklanki + 3 łyżki
  • cukier - 1 i pół szklanki
  • woda - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 30g
  • kakao - 3 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia.

  2. Kolejne składniki, które mają trafić do makutry to olej i woda. Mieszamy ciasto dokładnie na gładką masę i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki pszennej.

  3. Blaszkę prostokątną lub tortownicę wypełniamy ciastem na przemian z pomocą łyżki lub chochelki. Jeżeli wylewać będziemy ciasto na środek wysmarowanej masłem blaszki uzyskamy ciasto podobne do zebry. Nie bójmy się jednak artystycznie zaszaleć tworząc własne dzieła sztuki, eksperymentując z mniej lub bardziej symetrycznym wypełnieniem blaszki ciastem.

    Jedno jest pewne: ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i tutaj lepiej nie eksperymentować.

    Pod wpisem link do innych pysznych ciast - w tym prostego i pysznego sernika krakowskiego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozkap 12 czerwca 2013 proszę podać ilość cukru bo przepis jest niepełny :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 12 czerwca 2013 Opłacało nam się pojechać do rodziców na kawę.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 czerwca 2013 Proste i jednocześnie smakowite , takie najczęściej robię :)

23 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń