Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i puszyste ciasto o ciekawej strukturze i artystycznej kolorystyce urzekło nas swoim smakiem i wyglądem.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1286
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 773
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1407
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1286
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 773
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1407
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia.
Kolejne składniki, które mają trafić do makutry to olej i woda. Mieszamy ciasto dokładnie na gładką masę i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki pszennej.
Blaszkę prostokątną lub tortownicę wypełniamy ciastem na przemian z pomocą łyżki lub chochelki. Jeżeli wylewać będziemy ciasto na środek wysmarowanej masłem blaszki uzyskamy ciasto podobne do zebry. Nie bójmy się jednak artystycznie zaszaleć tworząc własne dzieła sztuki, eksperymentując z mniej lub bardziej symetrycznym wypełnieniem blaszki ciastem. Jedno jest pewne: ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i tutaj lepiej nie eksperymentować. Pod wpisem link do innych pysznych ciast - w tym prostego i pysznego sernika krakowskiego.