Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sklepie zauroczyły mnie śliwki, które połączyłam z niezwykle aromatycznym, świeżym ciastem cytrynowym :-)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22354
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13963
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4354
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43330
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 537
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 470
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22354
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13963
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4354
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43330
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 537
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 470
Składniki
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj razem, odłóż. 2. W misie miksera umieść masło i cukier. 3. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Dodaj jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. 5. Dodaj skórkę z cytryny oraz sok i utrzyj. 6. Dodaj przesiane i odłożone suche składniki, kwaśną śmietanę, wymieszaj do połączenia się składników, nie dłużej. 7. Dodaj śliwki i delikatnie wymieszaj. 8. Formę tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. 9. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. 10. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. 11 Wyjmij, chwilę przestudź w formie a następnie przełóż na paterę i polukruj.
Lukier cytrynowy: 1. Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj grzbietem łyżki. 2. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodaj więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - soku z cytryny. 3. Smacznego :-)