Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sklepie zauroczyły mnie śliwki, które połączyłam z niezwykle aromatycznym, świeżym ciastem cytrynowym :-)
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj razem, odłóż.
2. W misie miksera umieść masło i cukier.
3. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
4. Dodaj jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.
5. Dodaj skórkę z cytryny oraz sok i utrzyj.
6. Dodaj przesiane i odłożone suche składniki, kwaśną śmietanę, wymieszaj do połączenia się składników, nie dłużej.
7. Dodaj śliwki i delikatnie wymieszaj.
8. Formę tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
9. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj.
10. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
11 Wyjmij, chwilę przestudź w formie a następnie przełóż na paterę i polukruj.
Lukier cytrynowy:
1. Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj grzbietem łyżki.
2. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodaj więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - soku z cytryny.
3. Smacznego :-)
Przepis dnia
najpyszniejsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Wilgotne, aromatyczne, przeła...
Odsłon: 14230
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11456
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 190
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 34
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 412
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11456
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 190
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 34
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 412
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 98
Składniki
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj razem, odłóż. 2. W misie miksera umieść masło i cukier. 3. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Dodaj jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. 5. Dodaj skórkę z cytryny oraz sok i utrzyj. 6. Dodaj przesiane i odłożone suche składniki, kwaśną śmietanę, wymieszaj do połączenia się składników, nie dłużej. 7. Dodaj śliwki i delikatnie wymieszaj. 8. Formę tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. 9. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. 10. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. 11 Wyjmij, chwilę przestudź w formie a następnie przełóż na paterę i polukruj.
Lukier cytrynowy: 1. Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj grzbietem łyżki. 2. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodaj więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - soku z cytryny. 3. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Deser „Czarna jagoda”
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Deser „Czarna jagoda”
Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków...
Odsłon: 22
Ciasto z patelni
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na jednym z blogów. Zaciekawił mnie i po pr...
Odsłon: 564