Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto z borówkami i kruszonką
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 64
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17774
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 392
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5024
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2688
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 64
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17774
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 392
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5024
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2688
Składniki
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, rozetrzeć w dłoniach doi powstania kruszonki i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem na białą puszystą masę przez kilka minut. Zmniejszyć obroty miksera, dodać maślankę oraz roztopione i przestudzone masło i krótko zmiksować. Na koniec dodać w kilku partiach mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszać już tylko za pomocą szpatułki krótko do połączenia się składników. (masa nie musi być jednolita, ważne aby nie było widać "suchej mąki"). Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć, posypać borówkami oraz kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni do tzw. suchego patyczka ok. 45 minut. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!