Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 1094

Puszyste ciasto, tym razem z rabarbarem, ale doskonale będzie smakować z dowolnymi owocami.

Składniki

  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • cukier puder 1 szklanka i trochę
  • jajka 4 szt
  • olej roślinny 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • cynamon w proszku 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • rabarbar ok. 500 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar należy umyć, usunąć z łodyg wierzchnią warstwę włókien, następnie pokroić w około 0,5 cm plasterki i odstawić.
    Ponieważ mój rabarbar po obraniu okazał się słaaaabo dojrzały, oprószyłam go cynamonem i cukrem pudrem, aby nieco złagodzić kwaśny smak.

  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szklankę cukru pudru, cukier waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystego jasnego kremu.
    Następnie, cienkim strumieniem, powoli dodajemy olej cały czas miksując.
    Mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą dodajemy do masy stopniowo, w niewielkich ilościach, zmniejszając jednocześnie obroty miksera.

  3. Dno blaszki o wymiarach 25x30 cm, natłuszczamy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto a na wierzch układamy rabarbar.

  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).
    Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń