Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste ciasto ucierane ze śliwkami. Ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Najpierw przygotuję kruszonkę:
Na blat wysypuję składniki na kruszonkę i pocierając dłońmi łączę ze sobą, tak aby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki, na czas przygotowania ciasta.
Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję pestki.
Teraz przygotuję ciasto:
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszam.
Do miski przekładam tłuszcz, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.
Następnie dodaję po jednym żółtku i gdy się połączy z masą to dodaję następne.
Dodaję skórkę z cytryny, stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, tak aby białko połączyło się z ciastem.
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem od pieczenia, górę wyrównuję, układam śliwki i posypuję kruszonką.
Pieczenia ciasta:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut, do suchego patyczka, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto ze śliwkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam serdecznie
w moim ogrodzie sliwki juz pyszne wiec przyszedl czas na ciacho z wegierkami;...
Odsłon: 35958
Składniki
Najpierw przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję składniki na kruszonkę i pocierając dłońmi łączę ze sobą, tak aby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki, na czas przygotowania ciasta. Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję pestki.
Teraz przygotuję ciasto: Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszam. Do miski przekładam tłuszcz, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku i gdy się połączy z masą to dodaję następne. Dodaję skórkę z cytryny, stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, tak aby białko połączyło się z ciastem.
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem od pieczenia, górę wyrównuję, układam śliwki i posypuję kruszonką.
Pieczenia ciasta: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut, do suchego patyczka, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto ze śliwkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam serdecznie
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 101
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 238