Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-01-2018
Rozpływające się w ustach donaty, za którymi dzieci dosłownie szaleją. W karnawale można sobie pozwolić na takie małe grzeszki ;)
Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do utworzenia się pianki.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.
Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i wystudzone masło. Łączymy dokładnie z ciastem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.
Przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawamy kształt oponek. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy i dajemy im ponownie podrosnąć (ok. 20 minut).
Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, po czym ściągamy na papierowe ręczniki.
Wystudzone donaty nadziewamy masłem orzechowym za pomocą szprycy (masło wstrzykujemy w kilku punktach).
Cukier puder mieszamy z syropem, aż powstanie gęsta polewa. Moczymy w niej jedną stronę oponek i posypujemy dowolnymi posypkami.
Puszyste i delikatne ptasie mleczko które wręcz rozpływa się w ustach
Odsłon: 3334
Ciasteczka z masa orzechową
Odsłon: 1884
Nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia...
Odsłon: 31213
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53571
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14140
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166527
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 34
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53571
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14140
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166527
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 34
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do utworzenia się pianki. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i wystudzone masło. Łączymy dokładnie z ciastem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 - 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawamy kształt oponek. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy i dajemy im ponownie podrosnąć (ok. 20 minut). Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, po czym ściągamy na papierowe ręczniki. Wystudzone donaty nadziewamy masłem orzechowym za pomocą szprycy (masło wstrzykujemy w kilku punktach). Cukier puder mieszamy z syropem, aż powstanie gęsta polewa. Moczymy w niej jedną stronę oponek i posypujemy dowolnymi posypkami.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 84
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 223