Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste donaty w smerfnej polewie nadziane masłem orzechowym

Przepis dnia 2018-01-09
Puszyste donaty w smerfnej polewie nadziane masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 863

Dodano:

Odsłon: 2686

Rozpływające się w ustach donaty, za którymi dzieci dosłownie szaleją. W karnawale można sobie pozwolić na takie małe grzeszki ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka klasy M
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • Nadzienie:
  • 4-5 łyżek solonego masła orzechowego
  • Polewa:
  • 200 g cukru pudru
  • 8-9 łyżek syropu barmańskiego blue curacao
  • dowolne posypki do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do utworzenia się pianki.

    Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.

    Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i wystudzone masło. Łączymy dokładnie z ciastem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 - 1,5 godziny).

    Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.

    Przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawamy kształt oponek. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy i dajemy im ponownie podrosnąć (ok. 20 minut).

    Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, po czym ściągamy na papierowe ręczniki.

    Wystudzone donaty nadziewamy masłem orzechowym za pomocą szprycy (masło wstrzykujemy w kilku punktach).

    Cukier puder mieszamy z syropem, aż powstanie gęsta polewa. Moczymy w niej jedną stronę oponek i posypujemy dowolnymi posypkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń