Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100076
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1961
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5813
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5809
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100076
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1961
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5813
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5809
Składniki
Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł.następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy,mąkę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące. I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde. Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Nadzienie Ser oraz żółtko i cukier miksujemy blenderem na gładką masę. Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą,ma mieć sypką konsystencję, jeśli się klei należy dodać mąki.
gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek,i wałkujemy na kształt prostokąta
nacinamy boki,na środek dajemy troszkę sera,posypujemy borówkami
,i zakładamy prawy bok na lewo,lewy na prawo,tak by nadzienie znalazło się w nacięciach.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.