Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 592
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11900
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 592
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11900
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł.następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy,mąkę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące. I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde. Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Nadzienie Ser oraz żółtko i cukier miksujemy blenderem na gładką masę. Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą,ma mieć sypką konsystencję, jeśli się klei należy dodać mąki.
gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek,i wałkujemy na kształt prostokąta
nacinamy boki,na środek dajemy troszkę sera,posypujemy borówkami
,i zakładamy prawy bok na lewo,lewy na prawo,tak by nadzienie znalazło się w nacięciach.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.