Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste placki jogurtowe z owocami

Puszyste placki jogurtowe z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 284

Dodano:

Odsłon: 7127

Łatwe w wykonaniu, puszyste placki. Można do nich wykorzystać dowolne owoce, podać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.

Składniki

  • jogurt naturalny 250 g
  • mąka 170 g
  • jajka 2 szt
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • owoce (np. jabłko, jagody, truskawki ...) około 1 szklanka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z jajkami i cukrem waniliowym (za pomocą miksera na wolnych obrotach lub ręcznie) . Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, dodajemy owoce.
    Ja podzieliłam masę na dwie części. Do jednej części dodałam jagody, do drugiej jabłko starte na tarce o grubych oczkach.

  3. Tak przygotowaną masę z owocami wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu-olej. Placki smażymy z dwóch stron, aż będą rumiane (około 2,5 minuty z każdej strony).

  4. Placki przekładamy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i podajemy z bitą śmietaną, jogurtem lub oprószone cukrem pudrem.
    Nie tylko najmłodsi za nimi przepadają :)
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń