Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Mleko z margaryną powinno być lekko ciepłe.
Do mleka margaryny dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i podzielić na 6 równych pasków.
Na każdym pasku rozsmarować równomiernie masę makową.
Posmarowane paski zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Gotowe drożdżówki układać na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły.
Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować je na wierzchu rozmąconym jajkiem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystygnięciu można posypać drożdżówki cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Apetyczne te ślimaczki:)0 Kto głosował? | Odpowiedz