Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na 12 drożdżówek:
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3737
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 373
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 689
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3737
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 373
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 689
Składniki
Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Mleko z margaryną powinno być lekko ciepłe. Do mleka margaryny dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i podzielić na 6 równych pasków. Na każdym pasku rozsmarować równomiernie masę makową.
Posmarowane paski zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Gotowe drożdżówki układać na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować je na wierzchu rozmąconym jajkiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu można posypać drożdżówki cukrem pudrem. Smacznego :-)