Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ślimaczki z makiem

Puszyste ślimaczki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 991

Dodano:

Odsłon: 1305

Przepis na 12 drożdżówek:

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 i 1,2 szklanki mąki
  • 15 g suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła lub margaryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 250 g gotowej masy makowej
  • Dodatkowo rozmącone jajko do posmarowania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Puszyste ślimaczki z makiem

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Mleko z margaryną powinno być lekko ciepłe.
    Do mleka margaryny dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość na około 1 godzinę.

    Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i podzielić na 6 równych pasków.

    Na każdym pasku rozsmarować równomiernie masę makową.

  2. Posmarowane paski zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
    Gotowe drożdżówki układać na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły.
    Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować je na wierzchu rozmąconym jajkiem.

    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Po wystygnięciu można posypać drożdżówki cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/03/puszyste-slimaczki-z-makiem.html

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń