Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty deser czekoladowy z bitą śmietaną

Puszysty deser czekoladowy z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1858

Dodano:

Odsłon: 3389

Uwielbiam desery prawie tak samo jak ciasta a może nawet bardziej :) W każdym bądź razie przepis na ten deser czekoladowy jest bardzo łatwy w wykonaniu a w dodatku ilość chemicznych składników ograniczona do minimum. Głównym składnikiem jest gorzka czekolada, jajka i śmietana 30 %. Ilość cukru możemy sobie sami wyregulować w zależności od upodobania, ja lubię się troszkę przysłodzić , więc moje desery są słodkie. Deser jest puszysty i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie czekoladę i wszystko co czekoladowe musicie spróbować ten przepis na czekoladowy deser :)

Składniki

  • 1 gorzka czekolada 1 mała śmietana 30% 2 jajka 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli 2 łyżeczki żelatyn
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jak zrobić domowy deser czekoladowy
    Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Jajka rozdzielamy i ubijamy osobno żółtka - z dodatkiem cukru i białka - z dodatkiem soli. Ubite żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i również mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki. Mus czekoladowy przelewamy do pucharków. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy chłodną żelatynę i mieszamy mikserem.
    Na czekoladowy mus kładziemy ubitą pianę śmietanową i ozdabiamy np startą na wiórka kostką czekolady.
    WSKAZÓWKA!
    Aby żelatyna nie zważyła nam śmietany należy ją zahartować poprzez dodanie kilku łyżek śmietany do szklanki z żelatyną a następnie całość wlać ubitej w misie śmietany.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń