Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam desery prawie tak samo jak ciasta a może nawet bardziej :) W każdym bądź razie przepis na ten deser czekoladowy jest bardzo łatwy w wykonaniu a w dodatku ilość chemicznych składników ograniczona do minimum. Głównym składnikiem jest gorzka czekolada, jajka i śmietana 30 %. Ilość cukru możemy sobie sami wyregulować w zależności od upodobania, ja lubię się troszkę przysłodzić , więc moje desery są słodkie. Deser jest puszysty i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie czekoladę i wszystko co czekoladowe musicie spróbować ten przepis na czekoladowy deser :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Jak zrobić domowy deser czekoladowy Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Jajka rozdzielamy i ubijamy osobno żółtka - z dodatkiem cukru i białka - z dodatkiem soli. Ubite żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i również mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki. Mus czekoladowy przelewamy do pucharków. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy chłodną żelatynę i mieszamy mikserem. Na czekoladowy mus kładziemy ubitą pianę śmietanową i ozdabiamy np startą na wiórka kostką czekolady. WSKAZÓWKA! Aby żelatyna nie zważyła nam śmietany należy ją zahartować poprzez dodanie kilku łyżek śmietany do szklanki z żelatyną a następnie całość wlać ubitej w misie śmietany. Smacznego!