Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na ciasto na święta? Upiecz makowiec z twarogiem - wyjdzie wilgotny i delikatny. Przetestowaliśmy przepis Smakerowiczki UwagaBabaciaEwa - podobnie jak jej pozostałe wypieki, także to ciasto wychodzi przepysznie! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji przetestować jej przepisów, koniecznie odwiedźcie jej profil.
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2889
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 79
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1392
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12538
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2889
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 79
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1392
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12538
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta, wyjmij masło z lodówki - powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól wsyp razem do miski. Dodaj ocieplone już masło i wszystko zmiksuj na kruszonkę.
Do powstałej kruszonki dodaj mokre składniki, czyli jajko i śmietanę. Miksuj chwilę. Ciasto powinno być dobrze połączone. Wyjmij ciasto z miski i na blacie oprószonym mąką zagniataj chwilę.
Z gotowego ciasta uformuj kulę i odetnij około ćwierć ciasta. Duży kawałek włóż do lodówki, a mniejszy umieść w zamrażalniku.
Rozpocznij przygotowanie masy (nadzienia) od części makowej. Mleko i cukier zagotuj w garnku. Gdy mleko będzie się już gotowało, powoli dodaj kaszę mannę i mak mielony (cały czas mieszając). Dodaj masło. Gotuj jeszcze dwie lub trzy minuty (również nie zapominając o mieszaniu). Po tym czasie odstaw masę do wystudzenia.
Druga część nadzienia będzie serowa. Twaróg, jajko, cukier wanilinowy oraz aromat migdałowy umieść w czystej misce. Zblenduj lub zmiksuj wszystko tak, aby masa była kremowa (nie może być ani jednej grudki!). Następnie połącz tak przygotowany ser z ostudzonym już makiem i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Przyszedł czas na pieczenie ciasta. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - jej dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem oraz oprósz mąką (żeby ciasto nie przywarło do tortownicy). Z lodówki wyjmij większy kawałek ciasta i rozwałkuj je tak, aby pokryło spód oraz boki tortownicy. Następnie przełóż je do formy i dokładnie ją wypełnij (by przylegało do dna i boków). Wystające ponad tortownicę ciasto odetnij i zachowaj na później.
Na ciasto wyłóż masę makowo-serową. Wyjmij z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta. Zetrzyj go na tarce na grubych oczkach - tak, żeby dokładnie zakryło nadzienie.
Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut. Po upływie 35 minut przykryj górę ciasta papierem do pieczenia. Unikniesz spieczenia.
Gdy ciasto będzie już upieczone i ładnie zrumienione, odstaw w tortownicy do wystudzenia. Nie wyjmuj, zanim nie będzie chłodne. Najlepiej, już przestudzone, włóż do lodówki na noc i podawaj na następny dzień. Smacznego!