Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto słodko-słone. Znane bardziej pod nazwą 3 Bit, ja wolę jednak nazwę Pychotka. Niebo w gębie, proste do zrobienia i każdemu smakuje.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 947
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 947
Składniki
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników.
Budynie ugotować w ¾ litra mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru (masa jest bardzo gęsta i mogą się robić grudki, jak tylko zacznie się gotować zestawić z ognia i cały czas energicznie mieszać). Do ugotowanego budyniu dodać łyżkę margaryny, mieszając aż się rozpuści. Gorącą masę budyniową wyłożyć na herbatniki.
Ułożyć warstwę krakersów, na krakersy masę kajmakową, następnie kolejną warstwę krakersów.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wyłożyć na krakersy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę (około 8 kostek). Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).