Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29319
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2788
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 156
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18691
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 727
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29319
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2788
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 156
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18691
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 727
Składniki
Do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Mieszamy, do całości dodajemy posiekaną zimną margarynę lub masło . Margarynę lub masło wraz z mąką rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki.Do całości wbijamy żółtka, białka odkładamy, bo będą nam potrzebne do bezy. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, nie za długo.
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki.Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego.
przygotowujemy bezę z połowy składników czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na blat, posypujemy częścią orzechów. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni, do zezłocenia się bezy.
Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody.
KREM: 2,5 szkl mleka wlewamy do garnka, podane składniki dodajemy do 0,5 szkl mleka i miksujemy. Wlewamy do gotujacego się mleka i mieszamy. Budyń studzimy, zimny miksujemy z masłem lub margaryną w temp pokojowej na gładki krem.
Wystudzone blaty przekładamy kremem i gotowe :-) Ciasto przechowujemy w lodówce.
Ciasto jest pyszne, bardzo ładnie i elegancko wygląda. Polecam każdemu by wypróbował przepis bo warto, jest niezwykle proste, zawsze wychodzi :-)