Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka jogurtowa poleca się zarówno na świąteczny stół, jak i rodzinny weekend! Jest lekka, wilgotna i puszysta. Z naszym przepisem na pewno się uda, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego.
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 55
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 684
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2667
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 344
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 55
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 684
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2667
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 344
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zacznij od sprawdzenia, czy jajka są świeże. Wtedy oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli. Powinna zrobić się sztywna piana. Zostaw ją na później.
W misce utrzyj żółtka z cukrem. Powinna się zrobić jednolita masa. Wtedy wlewaj partiami olej i jogurt naturalny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Wsyp proszek do pieczenia, mąkę i budyń waniliowy. Dokładnie wymieszaj, np. z użyciem szpatułki. Wmieszaj na koniec delikatnie pianę z białek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułkę tartą tak, aby przyczepiła się do wszystkich krawędzi. Przelej masę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut. Jeśli po tym czasie, po włożeniu patyczka dalej masa będzie mokra, przykryj babkę i zostaw na kolejne 10 minut. Ostygniętą babkę możesz dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem.