Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka jogurtowa poleca się zarówno na świąteczny stół, jak i rodzinny weekend! Jest lekka, wilgotna i puszysta. Z naszym przepisem na pewno się uda, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2662
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2602
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2662
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2602
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zacznij od sprawdzenia, czy jajka są świeże. Wtedy oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli. Powinna zrobić się sztywna piana. Zostaw ją na później.
W misce utrzyj żółtka z cukrem. Powinna się zrobić jednolita masa. Wtedy wlewaj partiami olej i jogurt naturalny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Wsyp proszek do pieczenia, mąkę i budyń waniliowy. Dokładnie wymieszaj, np. z użyciem szpatułki. Wmieszaj na koniec delikatnie pianę z białek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułkę tartą tak, aby przyczepiła się do wszystkich krawędzi. Przelej masę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut. Jeśli po tym czasie, po włożeniu patyczka dalej masa będzie mokra, przykryj babkę i zostaw na kolejne 10 minut. Ostygniętą babkę możesz dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem.