Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie. Sezon na truskawki rozpoczęty więc mam dla Was pomysł na rewelacyjne ciasto. Jest to rolada truskawkowa z moim ulubionym kremem. Mascarpone, śmietanka kremówka to połączenie które uwielbiam
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3926
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415213
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2499
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3926
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415213
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2499
Składniki
Ubijam 5 białek ze szczyptą soli a w połowie ubijania delikatnie wsypuję cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym) oraz olej. W osobnej misce łączę mąkę oraz proszek do pieczenia. Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie by masa nie opadła. Biszkopt piekę do suchego patyczka ok. 15 minut w 170 stopniach. Nie należy piec zbyt długo. Od razu po upieczeniu jeszcze gorące przekładam na wilgotną ściereczkę i z jej pomocą zwijam roladę. Tak zwiniętą odstawiam do całkowitego schłodzenia. Przygotowuję krem. Śmietankę ubijam wraz z cukrem. Po tym czasie dodaję mascarpone oraz fixy dla lepszego usztywnienia kremu. Biszkopt delikatnie rozwijam i układam masę. Na samym początku układam poziomo truskawki jedna obok drugiej. Roladę zwijam i pozostałym kremem dekoruję. Roladę chłodzę całą noc w lodówce. Smacznego