Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A po obiadku postanowiłam upiec babkę i nie żałuję wyszła rewelacyjna, może za dużo trochę dałam brzoskwiń ale to nie przeszkadza po prostu zakochałam się w tym owocu i jadam codziennie po dwa a nawet trzy sztuki tak są pyszne. Jeśli komuś przeszkadza tak dużo brzoskwiń albo ich nie lubi można dać inny owoc lub zrobić całkiem czyste ciasto. Przepis jest naprawdę godny polecenia.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1137
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 1584
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1234
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 304
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1137
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 1584
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1234
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 304
Składniki
Do miski oddzielić białka od żółtek, wsypać do białek cukier kryształ i zmiksować na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, dobrze ubita piana z białek będzie lśniąca.
Do dobrze ubitej piany z białek dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując, jak już masa jajeczna jest zmiksowana dolewać strumieniem olej nie przerywając miksowania. Następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do połączenia się składników.
Do zmiksowanej masy jajecznej z mąkami i proszkiem dodać na koniec śmietanę i również całość zmiksować. Gotowe ciasto przelać do formy keksowej 31 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia a w między czasie gdy piekarnik się grzeje przygotować brzoskwinie umyć je, osuszyć i pokroić w małą kostkę.
Na wylane ciasto ułożyć przygotowane brzoskwinie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilę do ostygnięcia w blaszce gdy już będzie zimne wtedy wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. ostudzone ciasto oddzielić od papieru do pieczenia i posypać cukrem pudrem.
Ciasto wyszło idealnie puchate i wilgotne, nie ma żadnego zakalca. Nie mogłam się powstrzymać tak pachniało w całym domu że spróbowałam jeszcze ciepłe wiem że tak nie wolno ale siła spróbowania była silniejsza ode mnie. Polecam ciasto do poobiedniej kawy i nie tylko.