Do góry

Desery Przepis na:

Pyszna wilgotna babka z brzoskwiniami.

Pyszna wilgotna babka z brzoskwiniami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 624 Ocena: 3797

Dodano:

Odsłon: 920

A po obiadku postanowiłam upiec babkę i nie żałuję wyszła rewelacyjna, może za dużo trochę dałam brzoskwiń ale to nie przeszkadza po prostu zakochałam się w tym owocu i jadam codziennie po dwa a nawet trzy sztuki tak są pyszne. Jeśli komuś przeszkadza tak dużo brzoskwiń albo ich nie lubi można dać inny owoc lub zrobić całkiem czyste ciasto. Przepis jest naprawdę godny polecenia.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %.
  • dodatkowo :
  • 4 dojrzałe brzoskwinie.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszna wilgotna babka z brzoskwiniami.

Przygotowanie

  1. Do miski oddzielić białka od żółtek, wsypać do białek cukier kryształ i zmiksować na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, dobrze ubita piana z białek będzie lśniąca.

  2. Do dobrze ubitej piany z białek dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując, jak już masa jajeczna jest zmiksowana dolewać strumieniem olej nie przerywając miksowania. Następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do połączenia się składników.

  3. Do zmiksowanej masy jajecznej z mąkami i proszkiem dodać na koniec śmietanę i również całość zmiksować. Gotowe ciasto przelać do formy keksowej 31 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia a w między czasie gdy piekarnik się grzeje przygotować brzoskwinie umyć je, osuszyć i pokroić w małą kostkę.

  4. Na wylane ciasto ułożyć przygotowane brzoskwinie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.

  5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilę do ostygnięcia w blaszce gdy już będzie zimne wtedy wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. ostudzone ciasto oddzielić od papieru do pieczenia i posypać cukrem pudrem.

  6. Ciasto wyszło idealnie puchate i wilgotne, nie ma żadnego zakalca. Nie mogłam się powstrzymać tak pachniało w całym domu że spróbowałam jeszcze ciepłe wiem że tak nie wolno ale siła spróbowania była silniejsza ode mnie. Polecam ciasto do poobiedniej kawy i nie tylko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń