Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A po obiadku postanowiłam upiec babkę i nie żałuję wyszła rewelacyjna, może za dużo trochę dałam brzoskwiń ale to nie przeszkadza po prostu zakochałam się w tym owocu i jadam codziennie po dwa a nawet trzy sztuki tak są pyszne. Jeśli komuś przeszkadza tak dużo brzoskwiń albo ich nie lubi można dać inny owoc lub zrobić całkiem czyste ciasto. Przepis jest naprawdę godny polecenia.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
Do miski oddzielić białka od żółtek, wsypać do białek cukier kryształ i zmiksować na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, dobrze ubita piana z białek będzie lśniąca.
Do dobrze ubitej piany z białek dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując, jak już masa jajeczna jest zmiksowana dolewać strumieniem olej nie przerywając miksowania. Następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do połączenia się składników.
Do zmiksowanej masy jajecznej z mąkami i proszkiem dodać na koniec śmietanę i również całość zmiksować. Gotowe ciasto przelać do formy keksowej 31 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia a w między czasie gdy piekarnik się grzeje przygotować brzoskwinie umyć je, osuszyć i pokroić w małą kostkę.
Na wylane ciasto ułożyć przygotowane brzoskwinie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilę do ostygnięcia w blaszce gdy już będzie zimne wtedy wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. ostudzone ciasto oddzielić od papieru do pieczenia i posypać cukrem pudrem.
Ciasto wyszło idealnie puchate i wilgotne, nie ma żadnego zakalca. Nie mogłam się powstrzymać tak pachniało w całym domu że spróbowałam jeszcze ciepłe wiem że tak nie wolno ale siła spróbowania była silniejsza ode mnie. Polecam ciasto do poobiedniej kawy i nie tylko.