Do góry

Desery Przepis na:

"Walentynkowe" chrupiące gofry

Walentynkowe chrupiące gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 1597

Dodano:

Odsłon: 169

Dziś Dzień Zakochanych święto Walentego nie miałam ochoty na ciasto dlatego zrobiłam gofry, też dobre dlaczego by nie, przecież nie musi być ciasto to tylko tradycja. Po za tym kocha się cały rok a nie tylko 14 - go lutego, takie jest moje zdanie. Inni dostają kwiatki, czekoladki a ja wolę otrzymać dobre słowo od męża i to mi wystarczy.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru (szklanka - kubek arcoroc),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
"Walentynkowe" chrupiące gofry

Przygotowanie

  1. Do miski dodać jajka oraz cukier i dokładnie zmiksować na tak zwany kogel - mogel. Następnie dodać obie mąki oraz resztę składników.

  2. Wszystko zmiksować wolnymi obrotami miksera do połączenia się składników. Małą chochlą nalewać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piec około 5 minut ( w zależności od gofrownicy i jej ustawień ).

  3. Upieczone gofry koniecznie studzić na kratce ( może być kratka od piekarnika ), jeśli będą studzone na kratce wtedy są mocno chrupiące. Ostudzone gofry położyć na talerzu, z tego przepisu wyszło mi około 20 gofrów nie dałam rady zliczyć bo rodzinka za szybko je rozchwytywała.

  4. Tak przygotowane gofry podałam z dżemem swojskim truskawkowym, można podać np. z bitą śmietaną czy kto jakie lubi dodatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń