Do góry

Desery Przepis na:

" Wielkanocny " sernik

Wielkanocny  sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 8256

Coś dla poszukiwaczy niecodziennych smaków. Dwukolorowy sernik o smaku dyni i orzechowego karmelu. Sernik nie wymaga mielenia.

Składniki

  • ser twarogowy 250 g
  • 1 spore jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • olej 60 ml
  • mleko 110-115 ml
  • budyń waniliowy 20 g
  • cukier waniliowy 1/3 łyżeczki
  • Do ZIELONEJ części : zmielone pestki dyni 10 g
  • szczypta herbaty matchy
  • Do ŻÓŁTEJ części : szczypta kurkumy
  • zmielone orzechy w miodzie ( batony ) 15 g
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser krótko miksujemy w robocie kuchennym.
    Dalej miksując dodajemy cukier, jajko, budyń, mleko i na końcu wlewamy olej. Wszystko miksujemy na gładką masę, będzie dość rzadka.
    Odlewamy połowę ciasta i mieszamy ze zmielonymi na proszek pestkami dyni i herbatą.
    Zieloną masę przekładamy do wysmarowanej 17 cm foremki z kominem.

  2. Do drugiej części wsypujemy zmielone w młynku orzechy w miodzie lub batony miodowe. Mieszamy i przekładamy do foremki.
    Sernik pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej w 170 C, około 40 minut. Dobrze jest zostawić jeszcze sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach około 20 minut.

  3. Po tym czasie sernik lekko ostygnie i dobrze wyjdzie z formy, możemy go jeść na ciepło, jest wspaniały.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 marca 2018 Zrobiłam dzisiaj i już nie ma :) Pyszny serniczek!Nie wyszedł mi tak ładnie jak Tobie (chodzi o warstwy) miałam trochę większą formę ale i tak ładnie się prezentował tylko,że krótko :D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 marca 2018 Człowiek dziś taki zalatany, że dopiero teraz zobaczyłem, co tu Sister zrobiła xD

No to ja poproszę taki sernik nie tylko od święta :) Super, pycha :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 19 marca 2018 Tylko pamiętaj że to jest mały sernik. góra 3-4 osoby.
A orzechy w miodzie robiłam sama.
Jak pamiętam 10 dag orzechów ziemnych, 6 łyżek masła, 3 łyżki cukru i 3 łyżki miodu, przesmażyłam i wystudziłam. Potem połamałam i zmieliłam.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 marca 2018 Zabieram do książki:)Wygląda bardzo ciekawie i dodatkowo z serem....mniam!Chciałabym zrobić może jutro ale nie mam orzechów w miodzie.Muszę pokombinwać.A jak długo zachowuje świeżość?Jeśli chciałabym zrobić na święta to jak myślisz?Ile czasu przed świętami upiec???:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń