Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbarowa chmurka to ciekawa alternatywa dla znanej i lubianej malinowej chmurki. Delikatne ciasto, kwaśny rabarbar i rozpływająca się w ustach beza to przepis na wyjątkowy deser.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3502
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3006
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 177
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3502
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3006
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 177
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Składniki
Przygotuj rabarbar. Umyj i osusz łodygi. Usuń białe końcówki. Pokrój je w kawałki o grubości 0,5 cm. Wymieszaj rabarbar z cukrem i przełóż go do durszlaka. Po ok. 30 minutach odcedź łodygi i osusz je papierowymi ręcznikami.
Przygotuj spód. Ubij cukier puder i masło w dużej misce przez ok. 4-5 minut. Dodawaj po jednym jajku, ubijając każde po ok. 30 sekund. Następnie dołóż ekstrakt waniliowy i sól. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę suchych składników przesyp do mieszanki jajecznej i wymieszaj. Dolej połowę mleka i wymieszaj. Na koniec dołóż drugą połowę mąki, a potem drugą połowę mleka. Miksuj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Piecz je przez 40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Przygotuj bezę. Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj bezę. Białka umieść w misce i ubij je trzepaczkami na wysokich obrotach aż zaczną się pienić. Wlej ocet i dodaj sól. Kontynuuj ubijanie do powstania miękkich szczytów. Stopniowo wsypuj cukier i ubijaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Dokończ ciasto. Na wierzchu spodu rozsmaruj dżem malinowy. Na to nałóż rabarbar i wylej masę bezową. Wyrównaj. Piecz ciasto przez kolejne 15 minut.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce do uzyskania konsystencji kruszonki. Wsyp kruszonkę na rozgrzaną patelnię i upraż ją, aż stanie się rumiana. Co jakiś czas mieszaj. Tak przygotowaną kruszonką posyp rabarbarową chmurkę. Ciasto podawaj na zimno.