Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pora na rabarbar, bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
1. Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
3. Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję. 4. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.
5. Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.
6. Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem. 7. Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. 8. Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut. 9. Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.
10. Gotowe. 11. Smacznego.