Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1635

Dodano:

Odsłon: 2247

Racuchy drożdżowe to świetna propozycja na kolacje. Mięciutkie z wierzchu chrupiące idealne z mlekiem. Polecam przepis.

Składniki

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe

Przygotowanie

  1. Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na chwilę 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju, rozgrzewamy. Łyżką wykładamy ciasto, formując zgrabne racuchy. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnikm ogniu.

    Usmażone posypujemy cukier puder.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń