Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 2467

Dodano:

Odsłon: 8796

Przepis od babci stosowany zawsze w naszym domu z pokolenia na pokolenie.

Składniki

  • rozczyn: 40 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru (u mnie słodzik)
  • ciasto: 3 szklanki mąki (ja dałam owsianą)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik)
  • dodatkowo: 2 jabłka
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Przygotowanie

  1. rozczyn
    Do większego kubka wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aby rozczyn urósł.

  2. ciasto
    Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, ciepłe mleko, jajko, cukier poder i mieszamy do połączenia. Masa będzie dość rzadkie, więc ciasto wyrabiamy mikserem lub łyżką przez około 10 minut. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

  3. dodatki
    Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy owoc i mieszamy (ciasto będzie dość klejące i gęste). Odstawiamy jeszcze na około 10 minut.

    Na patelni rozgrzać tłuszcz w nieco większej ilości (około 3 łyżek) i zmoczoną łyżką nakładamy porcję ciasta. Smażymy około 3 minut na stronę na średnim ogniu i przewracamy na drugą. Uważajcie żeby nie przypalić, ale żeby też ciasto nie było surowe, dlatego ważna jest, aby dokładać tłuszcz do smażenia bo placki go wciągają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Meg_KR 16 lutego Ja smażę na bardzo małej ilości tłuszczu i pod przykryciem. Fajnie rosną nie są surowe i tłuste.
Dzieciaki się zajadają :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń