Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuchy drożdżowe z ciasta którego nie trzeba wyrabiać
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 149
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 299
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 149
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 299
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Składniki
Mąkę przesyp do miski, na środku zrób zagłębienie i wkrusz do niego drożdże Posyp 1 łyżką cukru i zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka, przysyp całość lekko mąką Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 min)
Po tym czasie dodaj jajko, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, masło i resztę mleka, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę ponownie przykryj szczelnie folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min (ciasto powinno podwoić objętość)
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 1cm x 1cm) Wrzuć do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką (ciasto w tym momencie upadnie ale urośnie jeszcze w trakcie smażenia) Olej rozgrzej na patelni aż wrzucony kawałek jabłka zacznie się smażyć Nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż do zbrązowienia 2-3 min z każdej strony
Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu Gotowe racuchy posyp obficie cukrem pudrem