Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuchy drożdżowe z ciasta którego nie trzeba wyrabiać
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 267
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4988
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4850
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44918
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 536
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 267
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4988
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4850
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44918
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 536
Składniki
Mąkę przesyp do miski, na środku zrób zagłębienie i wkrusz do niego drożdże Posyp 1 łyżką cukru i zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka, przysyp całość lekko mąką Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 min)
Po tym czasie dodaj jajko, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, masło i resztę mleka, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę ponownie przykryj szczelnie folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min (ciasto powinno podwoić objętość)
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 1cm x 1cm) Wrzuć do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką (ciasto w tym momencie upadnie ale urośnie jeszcze w trakcie smażenia) Olej rozgrzej na patelni aż wrzucony kawałek jabłka zacznie się smażyć Nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż do zbrązowienia 2-3 min z każdej strony
Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu Gotowe racuchy posyp obficie cukrem pudrem