Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy drożdżowe z nutą kwiatu pomarańczy

Racuchy drożdżowe z nutą kwiatu pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 2443

Dodano:

Odsłon: 227

Racuchy drożdżowe to tradycyjny deser w moim domu na wigilijnym stole. Zapach pomarańczy, również kojarzy się ze świętami, więc dlaczego nie połączyć tych dwóch razem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 405
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 3-4 żółtka
  • 1-2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • ziarna z laski wanilii
  • masło sklarowane do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe z nutą kwiatu pomarańczy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i wodę z kwiatu pomarańczy. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.

    Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powiniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.


    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń