Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe to tradycyjny deser w moim domu na wigilijnym stole. Zapach pomarańczy, również kojarzy się ze świętami, więc dlaczego nie połączyć tych dwóch razem.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38703
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 162
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9250
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38703
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 162
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9250
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i wodę z kwiatu pomarańczy. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło. Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powiniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.