Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe to tradycyjny deser w moim domu na wigilijnym stole. Zapach pomarańczy, również kojarzy się ze świętami, więc dlaczego nie połączyć tych dwóch razem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9862
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9862
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i wodę z kwiatu pomarańczy. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło. Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powiniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.