Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, z tartymi jabłkami w środku.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15362
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4591
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 261
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2695
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4809
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15362
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4591
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 261
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2695
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4809
Składniki
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Ubijamy jajka 4-5 minut mikserem, aż powiększą objętość i zbieleją. Następnie dodajemy mleko, 2 łyżki oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do gotowego ciasta wrzucamy starte jabłka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron. Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem.