Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie racuchy na jogurcie skyr i proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, z tartymi jabłkami w środku. Doskonałe na podwieczorek. Dodatek skyru sprawia, że placuszki są wilgotne i smakują jak serniczki.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15991
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4851
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 641
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15991
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4851
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 641
Składniki
Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i cukier. Wlewamy skyr. Ubijamy całość rózgą do połączenia składników. Dodajemy do masy łyżkę oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie możemy dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo placuszki nie będą puszyste.
Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu dodajemy do ciasta.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta. Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na niedużym ogniu.
Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem!
Nasza rada:
Z podanej porcji wychodzi 12 placuszków. Jeśli chcemy upiec więcej podwajamy składniki.