Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrobina smaków lata, na słodki obiad lub deser.
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 463
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4351
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3614
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 463
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4351
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3614
Składniki
Jeśli używamy suszonych drożdży, lepiej aktywować je w odrobinie ciepłej wody z łyżeczką mąki i cukru, muszą się spienić. Świeże drożdże wystarczy rozetrzeć w niewielkiej ilości mąki z wodą i cukrem. Do rozrobionych drożdży/ aktywowanych trzeba dodać szklankę mąki, jajko, odrobinę cukru, szczyptę soli i wody. Ciasto powinno być jak bardzo gęsta śmietana. Ciasto wykłada się na rozgrzaną patelnię z olejem. Jeżyny układa się na plackach. Racuchy smaży się na średnio większym ogniu, i lepiej dłużej niż krócej, aby nie były surowe wewnątrz, obraca się po zrumienieniu. Potem jeszcze cukier puder i można się delektować.
Smacznego :)