Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 101

Pyszne, puszyste racuchy z truskawkami to idealna opcja na deser,

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • Jajko 2 szt.
  • Mleko 150 ml
  • Drożdże 30 g
  • Cukier 3 łyżki
  • Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • Truskawki 500 g
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cukier puder do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy z truskawkami

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić do podrośnięcia.

  2. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. W misce roztrzepać jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać podrośnięty rozczyn oraz mąkę. Całość wymieszać dokładnie trzepaczką. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki.

  3. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką porcję oleju. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju usunąć za pomocą ręcznika papierowego. Gorące racuchy posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń