Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste racuchy to gratka nie tylko dla najmłodszych, ale też wszystkich dużych łasuchów uwielbiających smaki dzieciństwa. Chociaż najczęściej natknąć się można na przepisy z jabłkami, poniższa receptura zaskakuje dodatkiem słodkich śliwek. Takie racuszki oprószone cukrem pudrem idealnie sprawdzą się i jako ciepłe śniadanie, i podwieczorek, zaserwowany w deszczowe jesienne popołudnia.
Mikser z hakami
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2468
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 126
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 223
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2468
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 126
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 223
Składniki
Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj do niej cukier, drożdże instant, miękkie masło oraz jedno jajko. Wlej letnie mleko - ważne, aby nie było gorące - i wyrób ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haków przez co najmniej 8 minut na niskich obrotach. Możesz też zagnieść ciasto ręcznie lub łyżką, jednak wówczas może być ono nieco rzadsze. Pamiętaj też, że zbytnie podsypywanie ciasta mąką może spowodować, że racuchy po usmażeniu będą twarde.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę śliwki i ponownie wyrób ciasto.
Dłonie delikatnie zwilż wodą, formuj placki i smaży je na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem, aż będą złociste z obu stron. Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik i posyp cukrem pudrem.