Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste racuchy to gratka nie tylko dla najmłodszych, ale też wszystkich dużych łasuchów uwielbiających smaki dzieciństwa. Chociaż najczęściej natknąć się można na przepisy z jabłkami, poniższa receptura zaskakuje dodatkiem słodkich śliwek. Takie racuszki oprószone cukrem pudrem idealnie sprawdzą się i jako ciepłe śniadanie, i podwieczorek, zaserwowany w deszczowe jesienne popołudnia.
Mikser z hakami
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3494
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34196
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1416
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113629
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3494
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34196
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1416
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113629
Składniki
Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj do niej cukier, drożdże instant, miękkie masło oraz jedno jajko. Wlej letnie mleko - ważne, aby nie było gorące - i wyrób ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haków przez co najmniej 8 minut na niskich obrotach. Możesz też zagnieść ciasto ręcznie lub łyżką, jednak wówczas może być ono nieco rzadsze. Pamiętaj też, że zbytnie podsypywanie ciasta mąką może spowodować, że racuchy po usmażeniu będą twarde.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę śliwki i ponownie wyrób ciasto.
Dłonie delikatnie zwilż wodą, formuj placki i smaży je na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem, aż będą złociste z obu stron. Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik i posyp cukrem pudrem.