Do góry

Desery Przepis na:

Racuszki ze śmietaną jabłkami i bananem

Przepis dnia 2018-03-03
Racuszki ze śmietaną jabłkami i bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3362

Dodano:

Odsłon: 1013

Jak przygotować lekkie i puszyste racuszki ze śmietaną, jabłkami i bananem - sprawdzony przepis krok po kroku.

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 mały kubek gęstej śmietany 22% ( ok. 250g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 banan, obrany, pokrojony w kostkę
  • tłuszcz do smażenia
  • dodatkowo:
  • cukier puder, dżem, pokrojone banany, lody lub inne sezonowe owoce do podania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielam żółtka od białek.

  2. Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram.
    Dodaję banana i jabłko pokrojone w kostkę - mieszam.

    Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.

    Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

    Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem, bananami, lodami lub sezonowymi owocami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 marca 2018 Miodzio :D
Super jedzonko, no i jeszcze moje ulubione kiwaczki widzę ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń