Do góry

Desery Przepis na:

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1921

Dodano:

Odsłon: 2185

Pożywne muffiny na mące razowej z płatkami owsianymi... a także puszyste i lekkie. Pięknie pachną malinami, która z białą czekoladą komponuje się uroczo!

Składniki

  • (na ok. 18 sztuk)
  • składniki suche:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g drobnego cukru
  • 50g płatków owsianych
  • składniki mokre:
  • 1 jajko
  • 60ml oleju rzepakowego
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oraz:
  • 100g białej czekolady
  • 180g malin (świeżych lub mrożonych)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    Z połowy cytryny wyciskamy sok.
    Białą czekoladę siekamy.

  2. Do miski wsypujemy mąki, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko razem przesiewamy, a następnie łączymy z płatkami owsianymi.

  3. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy olej, mleko oraz sok cytrynowy i mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

  4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem. Na koniec dosypujemy posiekaną czekoladę oraz maliny (zamrożonych owoców nie rozmrażamy wcześniej!) i mieszamy przez chwilkę, aby rozłożyć je w cieście.

  5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Muffiny powinny pięknie urosnąć, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 25 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń