Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Rodzynkowiec
  • Ciasta
  • Przepis na

Rodzynkowiec

16.10.2025 Odsłon: 56201
5.0 (118 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Rodzynkowiec - ciasto pełne rodzynek na każdą okazję 

Rodzynkowiec to ciasto, które zdecydowanie warto przygotować, jeśli szukasz nietypowego, efektownego i bogatego w smaki wypieku na specjalne okazje. Jest to idealna propozycja na przyjęcia urodzinowe, święta oraz większe uroczystości rodzinne, gdzie z pewnością zrobi furorę, dzięki pięknej prezencji i intensywnym smakom. Kontrast między słodkimi kremami i czekoladą a kwaskowym dżemem porzeczkowym i wyrazistymi bakaliami moczonymi w alkoholu sprawia, że przynosi przyjemność z każdym kęsem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Bakalie do Rodzynkowca - czy trzeba moczyć dzień wcześniej? 

Namoczenie rodzynek dzień wcześniej jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ pozwala im na maksymalne wchłonięcie alkoholu, co zapewnia im puszystość i intensywny smak rumu. Jeśli masz mało czasu, możesz podgrzać alkohol i namoczyć rodzynki przez co najmniej 1-2 godziny, ale pełna głębia smaku będzie mniejsza, dlatego stanowczo odradza się przyrządzanie tego ciasta na ostatnią chwilę. 

Jak nasączyć składniki - czy można pominąć alkohol? 

Jeśli planujesz podać to ciasto biszkoptowe z bakaliami najmłodszym, to jednak zaleca się pominięcie alkoholu, choć jest to kluczowy element tej kompozycji smakowej. Jeśli nie chcesz używać rumu lub wódki do namoczenia rodzynek użyj mocnej, gorącej czarnej herbaty, soku pomarańczowego lub soku z cytryny, a z kolei przy biszkopcie najlepiej sprawdzi się woda wymieszana z sokiem cytrynowym i odrobiną cukru lub słodka, mocna herbata. 

Jak prawidłowo zmiksować krem do ciasta? 

Przede wszystkim budyń powinien zostać całkowicie ostudzony przed rozpoczęciem pracy nad kremem. Przed wymieszaniem zarówno budyń, jak i margaryna muszą mieć tę samą, chłodną temperaturę, najlepiej pokojową. W przeciwnym wypadku masa może stać się za rzadka, co wpłynie negatywnie na stabilność całego ciasta. Dla pewności zawsze lepiej jest użyć nieco mniej mleka niż za dużo. By uniknąć zważenia kremu, dodawaj budyń stopniowo, po jednej łyżce do utartej margaryny i miksuj do całkowitego połączenia składników. 

Masło zamiast margaryny - czy można użyć jako zamiennika? 

W przepisie stosuje się margarynę głównie ze względu na jej większą dostępność i niższą cenę, a przepis jest inspirowany kuchnią siostry Anastazji, która swoje wskazówki kieruje przede wszystkim do zwykłych gospodarstw domowych. Z powodzeniem możesz więc użyć masła jako zamiennika w Rodzynkowcu, by zwiększyć jego walory smakowe masą budyniową. Użycie dobrej jakości składnika nada kremowi bogatszego, bardziej maślanego smaku i kremowej tekstury. 

Jak uniknąć zjawiska opadania biszkoptu na rodzynkowca? 

Rodzynkowiec wymaga dwóch rodzajów ciasta - konieczny jest biszkopt kakaowy i zwykły, jasny. Należy je piec oddzielnie, co wydłuża niestety czas przygotować i podwaja ryzyko niepowodzeń podczas pieczenia ciasta. By oba blaty były idealne i nie opadły, wystrzegaj się tzw. szoku termicznego. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20-25 minut pieczenia, a po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw blat ciasta w środku na 10-15 minut. Pamiętaj również, że mieszamy zawsze składniki o tej samej temperaturze pokojowej. 

Czy dżem porzeczkowy jest konieczny? 

Dżem porzeczkowy jest kluczowy dla równowagi smaku całego deseru. Jego intensywna kwaskowatość jest niezbędna do przełamania słodyczy budyniu, czekolady, cukru w biszkopcie i rodzynek. Bez tego elementu ciasto byłoby zbyt mdłe i stanowczo za słodkie. Jeśli nie masz dżemu porzeczkowego, możesz użyć równie dobrze dżemu z wiśni, żurawiny lub innych owoców, ale pamiętaj, że przetwór musi być mocno kwaśny. 

Masa czekoladowa z bakaliami jest zbyt twarda - co robić? 

Masa czekoladowa twardnieje głównie z powodu zbyt wysokiej zawartości czekolady do ilości użytego masła. Jeśli tak się stało w twoim przypadku, najprawdopodobniej użyto tabliczki o wyższej zawartości kakao. Aby uratować deser, możesz całość bardzo delikatnie podgrzać i dodać mleko lub śmietankę kremówkę w ilości jednej łyżeczki - nie więcej! 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 594

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170408

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 780

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10817

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3475

do 30 min 30 min
21
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2529

do 60 min 60 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 594

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170408

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 780

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10817

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3475

do 30 min 30 min
21
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2529

do 60 min 60 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Rodzynkowiec
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao do czekoladowego ciasta
Masa budyniowa:
  • 2 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 200 g margaryny
Masa czekoladowa z bakaliami:
  • 400 g rodzynek
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • rum lub wódka do namoczenia rodzynek
  • dżem porzeczkowy do przełożenia ciasta
Sposób przygotowania:
1

Zaczynamy od namoczenia rodzynek. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. 400 g rodzynek przesypujemy do miski i zalewamy alkoholem. Na drugi dzień rodzynki odsączamy, a alkohol przelewamy do szklanki - połowa posłuży nam od do zrobienia masy czekoladowej, pozostała część do nasączenia biszkoptów.

2

Zabieramy się za biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto na biszkopt mieszamy łyżką. Następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Pieczemy oddzielnie dwa biszkopty. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut każdy. Upieczone biszkopty wyciągamy z piekarnika i studzimy.

3

Przygotowujemy masę budyniową. Dwie szklanki mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Gotową mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

4

Miękką margarynę przekładamy do miski i ubijamy mikserem na puch. Dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę odstawiamy na bok.

5

Pod koniec przygotowujemy masę czekoladową. Do garnka władamy margarynę i podgrzewamy ją na małym ogniu. Dwie tabliczki czekolady łamiemy na kostki i przerzucamy je do garnka. Całość rozpuszczamy. Do masy dodajemy rodzynki, orzechy i połową alkoholu, który pozostał nam po namoczeniu rodzynek.

6

Zabieramy się za przełożenie ciasta. Biały biszkopt umieszczamy na spodzie, nasączamy go wodą pomieszaną a alkoholem. Na biszkopt wykładamy dżem porzeczkowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Dżem przykrywamy połową masy budyniowej. Na masę wykładamy biszkopt kakaowy, który nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część kremu budyniowego. Na wierzch ciasta wykładamy przestudzoną masę czekoladową z rodzynkami i orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy na około godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto serwujemy gościom.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki