Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzynkowiec to ciasto, które zdecydowanie warto przygotować, jeśli szukasz nietypowego, efektownego i bogatego w smaki wypieku na specjalne okazje. Jest to idealna propozycja na przyjęcia urodzinowe, święta oraz większe uroczystości rodzinne, gdzie z pewnością zrobi furorę, dzięki pięknej prezencji i intensywnym smakom. Kontrast między słodkimi kremami i czekoladą a kwaskowym dżemem porzeczkowym i wyrazistymi bakaliami moczonymi w alkoholu sprawia, że przynosi przyjemność z każdym kęsem.
Namoczenie rodzynek dzień wcześniej jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ pozwala im na maksymalne wchłonięcie alkoholu, co zapewnia im puszystość i intensywny smak rumu. Jeśli masz mało czasu, możesz podgrzać alkohol i namoczyć rodzynki przez co najmniej 1-2 godziny, ale pełna głębia smaku będzie mniejsza, dlatego stanowczo odradza się przyrządzanie tego ciasta na ostatnią chwilę.
Jeśli planujesz podać to ciasto biszkoptowe z bakaliami najmłodszym, to jednak zaleca się pominięcie alkoholu, choć jest to kluczowy element tej kompozycji smakowej. Jeśli nie chcesz używać rumu lub wódki do namoczenia rodzynek użyj mocnej, gorącej czarnej herbaty, soku pomarańczowego lub soku z cytryny, a z kolei przy biszkopcie najlepiej sprawdzi się woda wymieszana z sokiem cytrynowym i odrobiną cukru lub słodka, mocna herbata.
Przede wszystkim budyń powinien zostać całkowicie ostudzony przed rozpoczęciem pracy nad kremem. Przed wymieszaniem zarówno budyń, jak i margaryna muszą mieć tę samą, chłodną temperaturę, najlepiej pokojową. W przeciwnym wypadku masa może stać się za rzadka, co wpłynie negatywnie na stabilność całego ciasta. Dla pewności zawsze lepiej jest użyć nieco mniej mleka niż za dużo. By uniknąć zważenia kremu, dodawaj budyń stopniowo, po jednej łyżce do utartej margaryny i miksuj do całkowitego połączenia składników.
W przepisie stosuje się margarynę głównie ze względu na jej większą dostępność i niższą cenę, a przepis jest inspirowany kuchnią siostry Anastazji, która swoje wskazówki kieruje przede wszystkim do zwykłych gospodarstw domowych. Z powodzeniem możesz więc użyć masła jako zamiennika w Rodzynkowcu, by zwiększyć jego walory smakowe masą budyniową. Użycie dobrej jakości składnika nada kremowi bogatszego, bardziej maślanego smaku i kremowej tekstury.
Rodzynkowiec wymaga dwóch rodzajów ciasta - konieczny jest biszkopt kakaowy i zwykły, jasny. Należy je piec oddzielnie, co wydłuża niestety czas przygotować i podwaja ryzyko niepowodzeń podczas pieczenia ciasta. By oba blaty były idealne i nie opadły, wystrzegaj się tzw. szoku termicznego. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20-25 minut pieczenia, a po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw blat ciasta w środku na 10-15 minut. Pamiętaj również, że mieszamy zawsze składniki o tej samej temperaturze pokojowej.
Dżem porzeczkowy jest kluczowy dla równowagi smaku całego deseru. Jego intensywna kwaskowatość jest niezbędna do przełamania słodyczy budyniu, czekolady, cukru w biszkopcie i rodzynek. Bez tego elementu ciasto byłoby zbyt mdłe i stanowczo za słodkie. Jeśli nie masz dżemu porzeczkowego, możesz użyć równie dobrze dżemu z wiśni, żurawiny lub innych owoców, ale pamiętaj, że przetwór musi być mocno kwaśny.
Masa czekoladowa twardnieje głównie z powodu zbyt wysokiej zawartości czekolady do ilości użytego masła. Jeśli tak się stało w twoim przypadku, najprawdopodobniej użyto tabliczki o wyższej zawartości kakao. Aby uratować deser, możesz całość bardzo delikatnie podgrzać i dodać mleko lub śmietankę kremówkę w ilości jednej łyżeczki - nie więcej!
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 163
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 266
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 163
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 266
Składniki
Zaczynamy od namoczenia rodzynek. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. 400 g rodzynek przesypujemy do miski i zalewamy alkoholem. Na drugi dzień rodzynki odsączamy, a alkohol przelewamy do szklanki - połowa posłuży nam od do zrobienia masy czekoladowej, pozostała część do nasączenia biszkoptów.
Zabieramy się za biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto na biszkopt mieszamy łyżką. Następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Pieczemy oddzielnie dwa biszkopty. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut każdy. Upieczone biszkopty wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy masę budyniową. Dwie szklanki mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Gotową mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Miękką margarynę przekładamy do miski i ubijamy mikserem na puch. Dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę odstawiamy na bok.
Pod koniec przygotowujemy masę czekoladową. Do garnka władamy margarynę i podgrzewamy ją na małym ogniu. Dwie tabliczki czekolady łamiemy na kostki i przerzucamy je do garnka. Całość rozpuszczamy. Do masy dodajemy rodzynki, orzechy i połową alkoholu, który pozostał nam po namoczeniu rodzynek.
Zabieramy się za przełożenie ciasta. Biały biszkopt umieszczamy na spodzie, nasączamy go wodą pomieszaną a alkoholem. Na biszkopt wykładamy dżem porzeczkowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Dżem przykrywamy połową masy budyniowej. Na masę wykładamy biszkopt kakaowy, który nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część kremu budyniowego. Na wierzch ciasta wykładamy przestudzoną masę czekoladową z rodzynkami i orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy na około godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto serwujemy gościom.