Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz aksamitne, puszyste i delikatne ciasta to ten wypiek jest dla ciebie. Przygotujesz go z prostych składników, które masz w domu.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1064
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 364
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1186
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 234
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1064
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 364
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1186
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 234
Składniki
Przed przygotowaniem samego ciasta, zajmij się bakaliami. Zalej je wrzątkiem na 15 minut, a potem odczekaj aż się wystudzą i osuszą. Posiekaj je na kawałki i odstaw.
Białka oddziel od żółtek i dodaj do nich sól. Zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera, najlepiej w wysokim naczyniu. Gdy zaczną robić się puszyste i gęste, zacznij dodawać cukier (tradycyjny i wanilioweg). Rób to delikatnie i równomiernie. Piana powinna być gęsta, jednolita i błyszcząca.
Teraz zacznij dodawać żółtka, jedno po drugim, nie przestając miksować. Do masy dodaj olej i wymieszaj całość tylko do połączenia składników. W małej misce przesiej mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj w kilku porcjach mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do wcześniej przygotowanej masy. Całość powoli wymieszaj, najlepiej szpatułką albo łyżką. Na koniec wmieszaj bakalie. Ponownie połącz wszystkie składniki.
Wylej ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu, z grzaniem góra i dół. Piecz przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Oprósz gotowe i wystudzone ciasto cukrem pudrem.