Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka panettone to przysmak pochodzący z Mediolanu, który przygotowuje się we Włoszech na święta Bożego Narodzenia. Piecze się ją z długo wyrastającego ciasta drożdżowego, które nadaje jej wyjątkowy smak i wygląd. Choć polskie babki drożdżowe nie mają sobie równych, to włoskie panettone zdecydowanie warto spróbować.
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25751
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 130
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25751
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 130
Składniki
Przygotowanie panettone trwa dwie doby. Najpierw przyrządzamy pierwszą część ciasta i dajemy mu rosnąć, a dopiero w kolejnym dniu dodajemy pozostałe składniki. Nie wolno przyspieszać tego procesu.
Na początku, do płaskiego naczynia, włóż drożdże (20 g) i zalej je letnią, przegotowaną wodą. Przesiej mąkę (190 g) i zagnieć dokładnie. Następnie przełóż do miski i przykryj ściereczką. Tak przygotowane ciasto odłóż w ciepłe miejsce na 12 godzin.
W drugim dniu przygotuj większą miskę i włóż do niej drożdże (20 g). Zalej je letnią wodą (125 ml) i dokładnie rozpuść. Potem dodaj do tej mieszanki pierwszą, odstaną część ciasta oraz jajka, mąkę (400 g), masło, cukier i sól. Wyrabiaj ciasto. Powinno błyszczeć i odchodzić od rąk (jeśli się klei, dodaj trochę mąki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Na kilka minut przed upływem czasu, sparz rodzynki i żurawinę. Mocz w ciepłej wodzie przez minutę. Następnie odcedź i dodaj do wyrośniętego ciasta. Wsyp również kandyzowaną skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć.
Ciasto przełóż do wysokiej foremki (minimum 12 cm) i włóż na niższą półkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 30–40 minut. Sprawdzaj, czy wierzch babki nie piecze się zbyt mocno.
Panettone najlepiej jeść, gdy jest świeża. Upiecz ją więc na kilka godzin przed podaniem. Pokrój w cienkie i wysokie kawałki. Pamiętaj, żeby babki nie polewać lukrem czy polewą. Jeśli lubisz dodatki, posyp odkrojony kawałek ciasta cukrem pudrem. Możesz też podać oddzielnie delikatny krem z serka mascarpone lub krem patissiere albo kawę z mlekiem, w której zamoczysz panettone.