Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 289
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 336
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 74
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 54
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 289
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 336
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 74
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 54
Składniki
Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 2200C. Polać lukrem.
Białka utrzeć w misce wałkiem lub drewnianą łyżką z dodatkiem cukru pudru. Ucierać do czasu aż powstanie gęsta puszysta masa. Utarty lukier można przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Rogale polać przygotowanym lukrem i posypać migdałami.