Do góry

Desery Przepis na:

Rogal Marciński

Rogal Marciński

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1836

Dodano:

Odsłon: 1762

Przepis na rogale marcińskie.

Składniki

  • Składniki na ok. 16 sztuk:
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 dag drożdży
  • ok. 1/2 szklanki letniego mleka
  • Masa:
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag białego maku
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • lukier do dekoracji
  • migdały do dekoracji
  • Składniki na lukier:
  • 2 białka
  • 20dag pudru
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło.
    Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. Utrzeć z cukrem i śmietaną.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale.
    Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 2200C. Polać lukrem.

  2. Białka utrzeć w misce wałkiem lub drewnianą łyżką z dodatkiem cukru pudru. Ucierać do czasu aż powstanie gęsta puszysta masa. Utarty lukier można przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
    Rogale polać przygotowanym lukrem i posypać migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 09 listopada 2018 wielbię, pożeram i tyję ale przeszukałam dziś 4 sklepy za białym makiem i nie ma !!!! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 09 listopada 2018 Bardzo fajny przepis na ciasto drożdżowe i fajny przepis na farsz, ale to nie są rogale marcińskie. Właśnie tym różnią się rogale marcińskie od zwykłych rogali, że są wypiekane z ciasta półfrancuskiego, czyli wielokrotnie wałkowanego i chłodzonego ciasta z masłem. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 listopada 2018 Pięknie wyglądają i muszą być pyszne. Ja jutro też będę piec ale z niebieskiego maku i z różnymi nadzieniami.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń