Do góry

Desery Przepis na:

Rogale z makiem

Rogale z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2663

Dodano:

Odsłon: 1388

Doskonałe rogale a'la marcińskie z ciasta półfrancuskiego, z domową masą makową-pyszne! Polecam jako świetną przegryzkę na imprezę andrzejkową:)

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 opakowania suchych drożdży (ok.12 g)
  • szklanka lekko podgrzanego mleka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 gram masła temp.pokojowej
  • domowa masa makowa: 250 g maku
  • garść rodzynek,żurawiny, suszonych moreli, suszonych śliwek- wg upodobań
  • orzechy włoskie- duża garść
  • sok z połowy cytryny; aromat migdałowy 3-4 krople
  • miód- u nas 4 duże łyżki miodu lipowego - można też słodzić cukrem
  • 1 jajo do smarowania rogalików przed pieczeniem
  • lukier
  • szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rogale z makiem

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli, 25 gram roztopionego masła i szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej minimalną ilością mąki stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 15. Nasze pozostałe (masło 200 g) rozsmarowujemy na prostokącie, zostawiając około 0,5 cm wolnego z każdej strony. I teraz składamy: od góry 1/3 ciasta z masłem składamy ku dołowi i od dołu pozostałą 1/3 ciasta ku górze. Zlepiamy dokładnie boki,obracamy o 90 stopni i szybko ale delikatnie wałkujemy na poprzednią wielkość ciasta. Ponownie składamy czyli od góry 1/3 ciasta ku dołowi, zakrywamy to 1/3 ciasta od dołu ku górze. Owijamy folią i do lodówki na 30 minut. Cały proces: czyli składanie i wałkowanie powtarzamy 3 razy - za każdym razem pozostawiając ciasto w lodówce na ok.30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam po prostu na całą noc).

  2. Masa makowa: Mak sparzamy, zostawiamy na pół godziny w wodzie po czym odcedzamy. Przekręcamy 3 razy przez maszynkę, Dodajemy rodzynki, żurawinę,pokrojone na kawałeczki morele, śliwki, rozdrobnione orzechy włoskie. Słodzimy miodem (kto nie chce- cukrem), dodajemy sok z cytryny,aromat migdałowy.Wszystko dokładnie mieszamy.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki na kwadrans przed rozpoczęciem pracy z rogalami. Rozwałkowujemy je na płat o wielkości ok. 45x 50 i wycinamy długie trójkąty. Nakładamy masę makową, nacinamy każdy trójkąt u podstawy i zwijamy rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka. Tak zwinięte rogale układamy na blachę do wyrośnięcia na około godzinę. Pędzelkiem smarujemy jajkiem każdego rogalika i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut. Powinny się upiec na złoto. PO wyjęciu rogali musimy je polukrować i posypać orzeszkami ( opcja z migdałami też jest pyszna, ale to nie tym razem). Rogale są aromatyczne, chrupiące- po prostu przepyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 listopada 2017 Super rogaliki, zarówno na tą porę, jak i na rano do śniadania :) PYCHA :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń