Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale z makiem, nie można powiedzieć, że to rogale marcińskie ale równie pyszne i smaczne, a jednocześnie o wiele mniej pracochłonne Smacznego!
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Wykonanie: Robimy zaczyn, do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i czekamy, aż zaczyn zacznie pracować. Do dużej miski przesypujemy resztę mąki, jajka, olej i zaczyn. Mieszamy ciasto i wyrabiamy 10 min po czym odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypaną stolnicę i wyrabiamy. Rozwałkowujemy na duży prostokąt i ścieramy na całość pół kostki zimnego masła. Składamy ciasto na pół i wałkujemy, tą czynność powtarzamy 3 razy składając ciasto na pół i wałkując (jeżeli masło zacznie się roztapiać i utrudniać wałkowanie, chowamy ciasto na chwilę do zamrażarki(koło 5-10 min.). masa makowa: ja kupiłam gotową masę makową bo to dużo ułatwia, dodałam do niej skórkę pomarańczową, czubatą łyżkę cukru pudru, 30 dag siekanych orzechów włoskich i jedno jajko *można użyć tej masy i nie dodawać żadnych dodatkowych składników i też będzie smacznie! Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy i wycinamy trójkąty, na które wykładamy masę makową i zawijamy rogale. Rogale pieczemy około 40 min w 180 stopniach do rumianego koloru. Po ostygnięciu smarujemy lukrem i rogale gotowe!! Polecam posypać je siekanymi prażonymi orzechami lub skórką kandyzowaną. *lukier 1 szklanka cukru pudru około 3-4 łyżki mleka (ja dodaję na oko, do uzyskania dość gęstej konsystencji) około 70 dag orzechów włoskich siekanych do posypania rogali