Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale z makiem, nie można powiedzieć, że to rogale marcińskie ale równie pyszne i smaczne, a jednocześnie o wiele mniej pracochłonne Smacznego!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Wykonanie: Robimy zaczyn, do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i czekamy, aż zaczyn zacznie pracować. Do dużej miski przesypujemy resztę mąki, jajka, olej i zaczyn. Mieszamy ciasto i wyrabiamy 10 min po czym odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypaną stolnicę i wyrabiamy. Rozwałkowujemy na duży prostokąt i ścieramy na całość pół kostki zimnego masła. Składamy ciasto na pół i wałkujemy, tą czynność powtarzamy 3 razy składając ciasto na pół i wałkując (jeżeli masło zacznie się roztapiać i utrudniać wałkowanie, chowamy ciasto na chwilę do zamrażarki(koło 5-10 min.). masa makowa: ja kupiłam gotową masę makową bo to dużo ułatwia, dodałam do niej skórkę pomarańczową, czubatą łyżkę cukru pudru, 30 dag siekanych orzechów włoskich i jedno jajko *można użyć tej masy i nie dodawać żadnych dodatkowych składników i też będzie smacznie! Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy i wycinamy trójkąty, na które wykładamy masę makową i zawijamy rogale. Rogale pieczemy około 40 min w 180 stopniach do rumianego koloru. Po ostygnięciu smarujemy lukrem i rogale gotowe!! Polecam posypać je siekanymi prażonymi orzechami lub skórką kandyzowaną. *lukier 1 szklanka cukru pudru około 3-4 łyżki mleka (ja dodaję na oko, do uzyskania dość gęstej konsystencji) około 70 dag orzechów włoskich siekanych do posypania rogali