Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne rogale z dużą ilością migdałów i orzechów w nadzieniu, którego głównym składnikiem jest biały mak.
miska, wałek, nóż do wycinania, piekarnik,
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 103
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4471
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 103
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4471
Składniki
1 - W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, do drugiego rondelka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy. 2 - Do miski przesiewamy mąkę, w mniejszej miseczce rozcieramy drożdże z cukrem żeby się upłynniły. 3 - Do mąki wsypujemy szczyptę soli, wlewamy podgrzane mleko, dodajemy roztrzepane jajko, upłynnione drożdże i cukier waniliowy, 4 - wszystko mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło, 5 - Ciasto ma powstać lepiące nie odchodzące od łyżki tak jak w cieście drożdżowym. 6 - Wyrobione ciasto w misce owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby wyrosło. 7 - Robimy nadzienie do rogali: a - blanszowanie migdałów, zalane wrzącą wodą migdały parzymy 5 minut, ostudzone obieramy z brązowej łuski. b - do gotującej wody wsypujemy biały mak, pamiętajmy o mieszaniu, doprowadzamy do wrzenia i parzymy 10 minut. c - kroimy migdały, d - ugotowany mak odcedzamy na gęstym sicie i odstawiamy do ostygnięcia, ostudzony mak mielimy dwa razy b.drobno, 8 - powracamy do ciasta: wyjmujemy z lodówki chłodne wyrośnięte ciasto, dokładnie wyrabiamy na stolnicy, gdy ciasto będzie podlepiać się do stolnicy, podsypujemy go mąką, 9 - rękoma formujemy ciasto na kształt prostokąta i przystępujemy do wałkowania, podsypujemy mąką ciasto i wałek, 10 - wałkujemy z ciasta prostokąt o wymiarach 30 na 15 cm, 11 - rozwałkowany z ciasta prostokąt smarujemy miękkim masłem na 2/3 powierzchni zostawiając 2 cm marginesu na zlepianie ciasta, a to dlatego, żeby przy kolejnym wałkowaniu ciasta, nie wypłynęło masło, 12 - przystępujemy do składania ciasta: a - nie posmarowaną część ciasta nakładamy do połowy nasmarowanego ciasta, b - drugą, nasmarowaną część ciasta nakładamy na złożoną część ciasta, c - dokładnie zlepiamy boki ciasta, lekko dociskamy rękoma ciasto i delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki jaki był wcześniej, 15 na 30 cm, i ponownie składamy ciasto na 1/3,jak poprzednio, d - ciasto owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 45 minut, Upewnijmy się czy ciasto jest szczelnie zawinięte folią, gdyż garujące ciasto może nam wypłynąć, 13 - powracamy do farszu makowego: a - do garnka wlewamy śmietanę i cukier, zagotowujemy, dodajemy zmielony mak, pokrojone orzechy, wsypujemy wcześniej blanszowane i pokrojone migdały, skórki pomarańczowe i rodzynki, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy, b - gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia, 14 - ponownie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je i składamy tak jak wcześniej, zawijamy ponownie w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut, 15 - takie wałkowanie i schładzanie powinniśmy wykonać trzy razy, tylko po trzecim wałkowaniu chłodzenie powinno trwać 5 godzin, a najlepiej całą noc, 16 - po minimum 5 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki, pamiętajmy by to zrobić 20 minut przed robieniem rogalików, 17 - blachę do pieczenia wyściełamy papierem do pieczenia, 18 - ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 66 na 34 cm. pamiętajmy o przekładaniu na drugą stronę i podsypywaniu ciasta mąką, tak żeby nie przywierało się do stolnicy, 19 - rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty o wymiarze podstawa 11 cm a wysokość 34 cm, można posłużyć się linijką i zaznaczyć odpowiednie miejsca co nie wątpliwie ułatwi nam wycinanie trójkątów, 20 - przed nałożeniem nadzienia, masę należy troszkę rozgnieść łyżką żeby była elastyczniejsza przy nakładaniu, 21 - rozsmarowujemy masę zostawiając mały margines po brzegach na wszystkich bokach trójkąta, 22 - musimy rozsmarować masę równomiernie na każdym trójkącie by była ta sama ilość masy, 23 - zaginamy trójkąty na podstawie (około 5 cm), robimy nacięcie w połowie zagiętej podstawy, tak aby na początku zwijania rogala ciasto można było rozszerzyć, zwijamy formułując kształt rogala, 24 - zwinięte rogale układamy na wcześniej przygotowanej blasze z niewielkimi odstępami by rogale się nie pozlepiały, 25 - tak poukładane rogale (6 sztuk na blachę) przykrywamy i pozostawiamy na 40 - 50 minut w celu wyrośnięcia lub podwojenia objętości, 26 - przed włożeniem rogali do piekarnika smarujemy rogale roztrzepanym jajkiem, 27 - tak przygotowane rogale pieczemy w piekarniku około 20-30 minut (ja piekłem 25 minut), piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, 28 - przygotowujemy lukier, składniki: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania rogali. a - wyciśnięty sok z połowy cytryny wlewamy do cukru pudru, b - intensywnie mieszamy tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję, 29 - wyjmujemy z pieca nasze rogale i jeszcze gorące smarujemy lukrem oraz posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami, tak by się dobrze wtopiły w lukier. 30 - ostudzone możemy konsumować. Smacznego!!!