Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5505

Dodano:

Odsłon: 646

Pyszne mięciutkie rogaliki nadzienie można zrobić dowolne wg. swoich upodobań

Składniki

  • 350gr. mąki pszennej
  • 50gr. drożdży
  • 3 jajka - 2 do ciasta 1 do posmarowania rogalików
  • 1/2szkl. ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50gr. masła - roztopić i przestudzić
  • Aromat pomarańczowy
  • - masa kajmakowa kakaowa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rogaliki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodajemy, drożdże, cukier i kilka łyżek mąki , dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy 2 jajka śmietanę aromat, proszek do pieczenia i wyrośniety zaczyn i wyrabiamy
    Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło.
    Odstawiamy do wyrośnięcia aby ciasto podwoiło swoją objętość

  2. Dzielimy ciasto na 3 części
    Wałkujemy tak aby powstał okrąg i tniemy w trójkąty ok 8 z jednej porcji.
    Na każdym układamy masę kajmakową i budyń i
    zwijamy.
    Zlepiamy delikatnie rogi

  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 180 stopniach na zloty kolor około 13min.

    Posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń