Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę posiekać na stolnicy z margaryną,śmietanę(temperatura pokojowa nie z lodówki) rozmieszać z drożżami i cukrem i dodać do mąki wbić 2 jajka i wszystko wyrobić na gładkie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części każdą rozwałkować w kóleczko następnie kółko podzielić na 8 trojkątow na każdym położyć porcję dżemu i zwjać w rogaliki od szerokiego końca do wąskiego gotowe układać na blasze wysmarowanej margaryną i odstawic na 20 minut do wyrośnięcia po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem,piec ok 25 minut w 180 stopniach.Życzę smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

awepa 20 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Dzisiaj robiłam, są pyszne :-) Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

rosynka 10 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Dzieki za przepis, jutro zrobie. Masz 5555555555 !!!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Robiłam już kilka razy , zarówno z różnymi dżemami jak i z powidłami śliwkowymi. Za każdym razem są znakomite i znikają szybciej niż bym chciała .0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 16 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
drożdze mają być zwykłe nigdy nie używałam instant więc nie wiem jaki jest przelicznik0 Kto głosował? | Odpowiedz

nicee 16 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Czy drożdże mają być instant czy zwykłe? Jeśli zwykłe to ile należy dodać instant?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Homer 27 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Smak dzieciństwa. Moja mama robiła też wersję bardziej kruchą. Ciasto drożdżowe wkłada się do zamrażarki po 2 rośnięciu i całkowitym wyrobieniu cista na elastyczną masę.A Twój przepis właśnie jest mniam :) 5!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 23 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
doria22di miło mi że ci posmakowały ,pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

doria22di 23 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Słuchajcie,dawno nie spotkałam się z tak rewelacyjnym przepisem,robiłam już 2 razy i wyszły te rogaliki po prostu pychota.Przepis prosty,robi się szybko,a po upieczeniu wszystko znika w okamgnieniu,dzięki :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kris_33_m80 18 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
pychota0 Kto głosował? | Odpowiedz

karolinkakaja 17 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Smakowicie wyglądają. Muszę je koniecznie zrobić :-D0 Kto głosował? | Odpowiedz